husbil begagnad

Köpa begagnad husbil. Vad ska man tänka på?

Det kan vara ganska knepigt att hitta rätt pris för en begagnad husbil när folk anser att olika husbilar har olika värden, och det är viktigt att du inte blir lurad när du gör dig redo för att köpa den begagnade husbilen. Du har kommit till rätt ställe. Jag kommer att hjälpa dig att få ut det bästa av begagnade husbilar och hjälpa dig att hitta de bästa priserna.

Gör din research

Den viktigaste delen av processen är att göra din forskning. Du vill inte köpa en snygg husbil bara för att senare få reda på att den inte alls är praktisk för ditt ändamål. Undersök alla olika typer av husbilar, hur de passar din campingstil, olika marknadsplatser där du kan köpa en begagnad husbil och vad som specificerar en använd husbil av god kvalitet. Det finns många alternativ där du kan köpa en begagnad husbil och du vill kunna hitta det billigaste priset med en bra kvalitet. Gör din forskning för att ta reda på vilka marknadsplatser/försäljare som kan ge dig det bästa för pengarna. Det är lätt att omedelbart tänka på lokala husbils-återförsäljare och kanske några listor i tidningarna eller att du har sett en granne åka runt i en husbil eller på Facebook, men var inte rädd för att nå ut lite längre med din sökning, inklusive online-alternativ. Några bra alternativ kan vara husbils/husvagns-forum online, olika husbils-webbplatser och till och med att söka utomlands.

Jag vet inte hur du tänker, men när jag först började i husbils-världen tänkte jag att jag måste vara för bra för forumen; det är för alla husbils-besatta människor, och jag har definitivt inte nått den nivån än. Vill du veta en hemlighet? Jag hade fel. Husbils-forumen är förmodligen den mest tillförlitliga platsen för att få information om husbilar, inläggen och kommentarer är vanligtvis från erfarna husbilsägare. De kommer att kunna ge dig alla de tips och hemligheter som du kanske aldrig ens har funderat på om husbilar. Visst, det kan finnas några forum där du måste gräva lite för att hitta de riktiga ädelstenarna, och det kommer att vara uppenbart när du har att göra med någon erfaren jämfört med någon som precis har börjat med husbils-livet, men forum är lätt det bästa sättet att få enkel information där ute.

Hymer.se

Ett annat bra ställe att söka är Hymer.se för att hitta bra priser för begagnade husbilar. Detta är ärligt talat en av mina favoritsidor att använda när jag tittar på prisinformation för husbilar i allmänhet eller när jag är redo att sälja en husbil. Du kan också använda webbplatsen för att se om du har det bästa priset för den husbil du planerar att köpa innan du går igenom försäljningen, men vi kommer att ta reda på mer av det senare. Med Hymer.se kan du söka efter specifika märken, modeller eller till och med efter plats; och de ger dig det bästa priset de kan hitta och ser till att det också kommer att vara av bästa kvaliten. Men, du vill fortfarande kontrollera kvaliteten för dig själv bara för att vara säker. Försök att byta sökplats eller söka i hela landet när du använder den här webbplatsen. Troligtvis kommer du att hitta ett mycket billigare alternativ om du söker bredare, även med extra kostnader för att behöva resa för att hämta din husbil. Tro mig, resan kommer att vara värt det, och vem älskar inte en roadtrip?

Husbils mässor och utställningar

Nu kommer det att bli väldigt frestande att köpa husbilen ny, direkt från mässan bara för att de ser så nya, glänsande och spännande ut; men jag lovar att mässorna inte kommer att ha de bästa priserna för dig. Nej, jag föreslår inte att du ska köpa en husbil från en husbils-mässa, men det hjälper dig att få en god uppfattning om vad exakt det är du söker i en husbil och de specifika modeller som du är mest intresserad av. Om du går in på husbils-mässan för att researcha lite, kommer det att ge dig några bra idéer. Det hjälper också att prata med några människor runt showen, kanske bolla idéer med varandra och göra några listor (åtminstone i ditt huvud) om fördelar och nackdelar med varje husbils-modell som intresserar dig. 

Hur du vet att du kan lita på säljaren
Det är inte bara viktigt att undersöka de bästa platserna för att få en bra husbil, det är minst lika viktigt att undersöka säljaren eller återförsäljare. Att göra lite bakgrundssökning kan rädda dig från en lömsk svindel eller från att betala för mycket för något du hade förväntat dig vara av bättre kvalitet. Inte för att det händer ofta. Det finns verkligen mycket fler trevliga och ärliga husbils-säljare eller återförsäljare än oärliga, men det är alltid bättre att vara säker än ledsen. Kontrollera om säljaren eller återförsäljaren kan ha några dåliga recensioner eller om människor kan ha några knep för den specifika återförsäljaren eller säljaren när det gäller att förhandla om priset. Lär dig gärna känna dem lite och se om de har en pålitlig personlighet. Är det lätt att kontakta dem? och verkar de vara enkla med sina svar eller verkar de dölja något? Kontrollera om de har mycket erfarenhet av husbilar eller bara lite. Fråga dem varför de säljer husbilen och vad de planerar att göra efteråt. Om du planerar att köpa en begagnad husbil från en återförsäljare, se om det finns några recensioner eller liknande om den specifika återförsäljaren. Att göra bakgrundsundersökningar på din husbilshandlare eller säljare kan verkligen hjälpa dig att till fullo säkerställa att du kommer att arbeta med en ärlig person. Det kommer också att säkerställa att du verkligen får rätt pris, snarare än ett för dyrt, på den använda husbilen.

Första alternativet är inte alltid bäst

Nu när vi har gått igenom research-delen för att hitta rätt pris för en begagnad husbil kan vi gå vidare – Regel nummer ett för att hitta det bästa priset du kan få för en begagnad husbil: ta bort spänningen. Låt inte spänningen blinda dig från att se verkligheten om hur ”begagnad” din begagnade husbil faktiskt är. En av de viktigaste sakerna jag kan berätta för dig om att köpa någon form av husbil är att du aldrig ska gå på “kärlek vid första anblicken”, speciellt om du bara utgår från vad du ser av den online (vi kommer till varför det är viktigt att se husbilen personligen senare). Ett bra sätt att gå tillväga är att jämföra priser och värden på begagnade husbilar på sidor. Visst, du kan göra en lista med favoriter när du tittar runt, och kanske kommer den första du tittar på att bli nummer ett, men det finns förmodligen en husbil som passar dig bättre om du letar bredare. Var inte orolig om du till slut väljer en helt annan husbil från en annan säljare eller återförsäljare än den du ursprungligen hade planerat. Se bara till att göra prisjämförelseprocessen innan du slutför eller bekräftar köpet. Detta hjälper till att säkerställa att du definitivt får det bästa priset för en begagnad husbil istället för att hålla dig till det allra första priset du ser och anta att det är det bästa du någonsin kommer att kunna få. Det bästa verktyget för att hitta vad genomsnittspriset för din ideala husbil ska vara är alltså din egen research förmåga.

Vad kan du förvänta dig av en begagnad husbil?

Nu när du har gjort din research och har hittat en eller två sannolika kandidater för din nästa begagnade husbil är det en bra tid att överväga vad du ska kolla efter när du ska hämta den. Tips: kolla alltid ut det personligen innan du slutför köpet när det är möjligt. Jag vet inte om dig, men jag blir ganska upphetsad när jag ska köpa en husbil, eller i stort sett någonting egentligen. Jag kommer ihåg första gången jag åkte med min bror och hämtade en begagnad pop-up-trailer som vi hittade på blocket, och vi var båda så glada att få vår första trailer någonsin – beviljade att vi båda var ganska unga vuxna då – att vi tänkte inte ens ta en titt på insidan och antog bara att vi fick en bra trailer till ett super billigt pris. Vi insåg när vi kom hem att det fanns några ganska bra skäl till det super billiga priset och att pop-up trailern skulle kräva lite mer arbete än vad vi först hade förväntat oss. Snälla, lär dig av mitt misstag och ta dig tid att inspektera hela husbilen innan du köper den och vet exakt vad det är du ska leta efter. Visst, en begagnad husbil kan ha några slitningar och repor, men om du inte letar efter ett renoveringsobjekt, se till att de möjliga problem och ålderstecken inte är mer än du kan hantera. Var noga med att kolla in både exteriör och interiör. Verkar det finnas något som snabbt har fixats eller täckts över som kan bli ett problem över tiden? Finns det någon strukturell skada? Finns det några kabeldragningsproblem? Finns det någon vattenskada? För mer information om vad du det är du ska kolla på när du köper den begagnade husbilen, kan du titta på den här hjälpsamma videon som berättar allt om vad du ska se upp för när du köper en begagnad husbil:

Som du ser i videon är det mycket viktigt att vara uppmärksam på de mindre detaljerna i och runt husbilen. Troligtvis skulle den person du köper den från ha förväntat sig att du kommer inspektera den åtminstone lite och kommer göra sitt bästa för att framhäva det bra och dölja det trasiga.  Hur som helst, en annan stor fördel med att kolla in de mindre detaljerna är att det ger dig en bra anledning att hålla fast vid ditt val eller gå vidare med din sökning, samt en bra lista över stöd bakom dina förhandlingar. Vi kommer in på det snart. Du bör också vara säker på vad du ska fråga säljaren eller återförsäljaren, och exempelvis fråga om det kan finnas några problem som du bör vara medveten om samt eventuella reparationer som gjorts eller uppgraderingar som de kan ha gjort. Den här frågan kan verkligen fungera som ett test på säljarens ärlighet, och en ärlig säljare är definitivt något du vill ha när du försöker hitta det bästa priset för en begagnad husbil.

Var inte rädd att förhandla om priset

Okej. Nu har vi kommit fram till mitt favorit tips för att hitta de bästa priserna för en begagnad husbil: att förhandla. För att vara helt ärlig är jag faktiskt ganska dålig på att förhandla själv, bara för att jag är rädd för att gå för långt, men jag kan verkligen säga att förhandlingar definitivt kommer att hjälpa dig att få ett bättre pris för den använda husbilen du kollar på. Visste du att vissa husbils-återförsäljare kommer att räkna upp sina priser så mycket som 50% (inte jätte vanligt) och komma undan med det högre priset bara för att köparen inte var modig nog för att försöka förhandla? Om det är något du tar med dig från denna artikeln, låt det vara detta. Var inte en av de som faller för de höga priserna utan att ens försöka förhandla. Jag vet att det kan vara läskigt och lite skrämmande, men det kommer sannolikt att bli mycket fördelaktigt för din plånbok när du är klar. Så här gör du:

 1. Gör din forskning (låter det här bekant?): Husbilsförsäljare och säljare kommer att kunna se skillnaden mellan en köpare som inte har någon aning om vad de pratar om och bara vill ha ett löjligt lågt pris och en köpare som vet mycket om Husbilar, hur man värderar husbilar och hur man kan motivera det låga priset de försöker få husbilen till. 

 2. Var vänlig: Detta borde verkligen vara en regel för dig i allmänhet, men en husbils-återförsäljare eller säljare är mer benägna att vara villiga att förhandla och ge en bättre affär till någon som är vänlig.

 3. Var inte rädd för att ta risker: Mod och förtroende är nyckeln till förhandlingar. Börja lågt i din förhandling, inte så lågt att säljaren blir förolämpad, men kanske så lågt som hälften eller tre fjärdedelar av priset om du vill. Var noga med att motivera dina siffror med verklig information och var villig att gå fram och tillbaka och vara flexibel.

 4. Var realistisk i dina förhandlingar: Om du försöker köpa en begagnad pop-up trailer har du förmodligen inte mycket utrymme att förhandla om, men större husbilar tenderar att ha lite mer vickrum. Om priset redan är ganska lågt finns det förmodligen inte mycket behov av förhandlingar.

 5. Var inte rädd för att gå iväg: Om det inte känns som att affären är rätt för dig eller om du inte känner dig bekväm, gå bara bort från den. Du kanske kommer tillbaka till den senare, kanske inte. Oftare än inte, om återförsäljaren eller säljaren ser att du börjar gå bort, försöker de sänka priset för att du ska stanna.

Vad ska du kontrollera vid köp av begagnad husbil?

 • Går det bra att köra? – Provkör husbilen och testa koppling, handbroms, styrning, bromsar och växellåda.
 • Finns en ifylld servicebok? – Titta i serviceboken och se att den är ifylld. Kolla framför allt att täthetstest genomförts.
 • Hur mår däcken? – Kolla om däcken är slitna eller torra, och om de kanske måste bytas.
 • Finns det rost? – Undersök om husbilen är angripen av rost, och kolla gärna undertill.
 • Är elinstallationerna säkra? – Kolla att all el fungerar och försäkra dig om att kopplingarna inte är “hemmasnickrade”.
 • Fungerar kyl, frys och spisplattor? – Testa utrustningen i köket och kolla så att det blir kallt i kyl och frys.
 • Är gasolinstallationen säker? – Kolla att slangar är i gott skick och försäkra dig om att det inte finns “hemmabygge”.
 • Fungerar värmepannan? – Testa värmesystemet och se att det går att få igång värmen.
 • Är tankarna täta? – Undersök vatten- och avloppstankar, så att dessa håller tätt.
 • Hur ser husbilen ut utvändigt? – Ta ett varv och kolla dörrar, lås, stänkskydd och trafikbelysning.
 • Hur ser det ut under motorhuven? – Kolla oljan, motorutrymmet, kamremmen och kylarvattnet.
 • Hur mår inredningen? – Se över slitage och var uppmärksam på vattenskador och angrepp av skadedjur.
 • Vad väger husbilen? Ta reda på hur mycket du får lasta. Tänk på att extrautrustning kan göra att husbilen blivit tyngre. Här är det bra att  ha koll på begreppen tjänstevikt och lastvikt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *