husbil begagnad

Hur mycket kostar det att hyra en husbil? Dyrare än man kan tro

Att hyra en husbil är ett utmärkt sätt att resa på egna villkor utan att behöva köpa en egen husbil eller oroa sig för var du ska ställa den under lågsäsong. Det ger dig också möjligheter att prova olika typer av husbilar, vilket kan vara användbart för att bestämma vilken typ av husbil som är bäst för dig. Att hyra en husbil kanske inte är lika kostnadseffektivt som du tror jämfört med ett anständigt hotell. Om du har tänkt på att hyra en husbil och undrar hur mycket det kostar, tänk på alla dessa faktorer:

Hur mycket kostar det att hyra en husbil?
Många husbilar kostar i genomsnitt 1000kr per natt, vissa i intervallet 2000-3000kr och mer. Det beror i slutändan på dina preferenser och storleken på ditt sällskap. Om du reser ensam eller med en partner kan du mycket väl känna dig bekväm i en mindre husbil som en skåpbil eller en resevagn, medan en stor familj på fyra vill ha plats i en större och dyrare klass A-husbilsuthyrning. Detta motsvarar ungefär vad du skulle betala på ett kvalitetshotell.

Ta hänsyn till längden på körsträckan
En annan viktig sak att tänka på är hur lång din resa kommer att vara. Vissa husbilsuthyrningsföretag tar betalt per körd mil alternativt ett visst antal “fria” km inräknat i priset och därefter extra kostnader. Detta kan också göra stor skillnad på priset beroende på din tänkta körsträcka.För en genomsnittlig semester på två veckor kommer detta snabbt att uppgå till 10,000 – 20,000 kr i nattavgifter, exklusive de många andra kostnader som försäkrings-, bränsle- och campingavgifter.

Skatter, serviceavgifter och försäkringskostnader
Skatter och avgifter kommer ofta att lägga till en extra kostnad utöver det. Genom många uthyrningsföretag inkluderar detta serviceavgift, väghjälp dygnet runt samt standardkollisions- och ansvarsförsäkring.

Bränsle kostnader och djuravgifter
Behöver du en generator eller propan? Reser du med husdjur? Dessa faktorer kan alla lägga till den totala kostnaden när man bestämmer hur mycket det kommer kosta att hyra en husbil. Vissa husbilar tar också ut en extra avgift för sängkläder och handdukar om du inte tillhandahåller ditt eget.

Återbetalningsbar deposition
De flesta husbilsuthyrningsföretagen tar också ut en återbetalningsbar deposition. Även om det är återbetalningsbart, behövs det fortfarande vid bokningstillfället. Det här beloppet varierar beroende på hyran, men kan lätt kosta 5000-10,000kr

Camping och ställplats avgifter
Du har hyrbilen och du har kostnaden för körsträckan – men du behöver fortfarande en plats att parkera och ställa dig på. Campingavgifterna per natt kan öka snabbt, speciellt om du inte betalar för en längre tid eller en hel säsong. Priset för en ställplats eller campingplats beror givetvis på var någostans du har tänkt dig, men kan normalt kosta ett par hundra kronor per natt.

Utöver detta kan du också behöva betala avfallsavgifter, avgifter för vägtullar och för mat och dryck på din resa. Och om du inte planerar att hålla fast vid campingen hela tiden kan du också spendera pengar på alla de roliga och spännande attraktionerna i de områden du besöker.

Även om det kanske inte är så billigt som förväntat, är det fortfarande ett fantastiskt sätt att utforska landet på och att hyra en husbil utan att behöva köpa en egen husbil ger dig möjlighet att välja olika husbilar för olika ändamål. Men om du ofta planerar att hyra husbil kan det vara värt investeringen att köpa din egen och på så sätt spara pengar på lång sikt. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *