Varför ska man ha ett täckande skydd för husbilen? Vad kostar det?

Täckande skydd? är det värt kostnaderna

Oavsett om du är en säsongsbetonad husbilsanvändare eller sporadisk äventyrare kommer det en period då din husbil blir vilande tills den tas ut på en ny resa. Husbilar lagras på ägarens bostad, förvaringsanläggningar eller campingplatser. Enheten kan stå utomhus, vara undangömd under ett täckt förvaringsutrymme för husbil eller parkerad inomhus. För många husbilar är detta lagringsavbrott 6 månader eller mer under året. För att skydda din fritidsinvestering är det viktigt att ta dig tid att överväga hur du förvarar den när den inte används. Ja, detta inkluderar att fundera över lite extra kostnader om du tittar på de optimala valen. Länk till företag…

Vad är ett täckande skydd?

En struktur som erbjuder en baldakin eller takskydd för en husbil anses som täckt lagringsutrymme. Medan dessa carportliknande strukturer inte ger skydd för alla förhållanden, är deras huvudsakliga funktion att ge skydd mot de tuffaste väderförhållanderna som regn, hagel, snö och solen. Många förvaringsanläggningar erbjuder täckt husförvaringsutrymme att hyra. Det finns husbilsägare som föredrar att bygga sin egen förvaringsstruktur på sin fastighet. Om du överväger det sistnämnda alternativet ger Nicole Malczan från Camper Report en detaljerad redogörelse för vad du ska tänka på innan du väljer husbils-förvaring på din tomt/fastighet i sin artikel, “The Complete Guide to Storage Your RV at Home.”

Vad kostar det att förvara husbilen?

Om du vill hyra ett utrymme på en lagringsanläggning, kommer kostnaderna att variera beroende på storleken på husbilen, anläggningens läge och anläggningens bekvämligheter. Den genomsnittliga månadstkostnaden för utomhusförvaring av din husbil ligger kring 300 – 1000kr. Månadskostnader för inomhuslagring varierar från 500 – 1500kr i den låga änden. Vissa platser som har extremt hårda vintrar erbjuder förvaring inomhus för 4000kr / månad. Täckta husbils-förvaringsalternativ prissnitt ligger mitt emellan utomhus- och inomhusalternativen. Inte alla har möjlighet att förvara sin husbil vid sin bostad, men om detta är en möjlighet kan det vara en mer kostnadseffektiv lösning att bygga en carportstruktur på din fastighet. En carport förvaring i metall börjar vid cirka 10,000kr. Den bäst täckande husbilsförvaringen för din husbil måste ta hänsyn till enhetens längd, bredd och höjd. Alla andra anpassningsalternativ är upp till ägaren.

Fördelar med ett täckande skydd

Om du bor i regioner som är utsatta för hårda klimat med extrem värme, kyla och regn kan det vara rätt väg att välja ett täckt förvaringsutrymme för att skydda och förlänga din husbils livslängd. Bara solens UV-strålar kan orsaka stor skada på ett husbilstak utan ordentlig täckning. Den höga värmeuppbyggnaden på ytan kan leda till tätningsskador. Föreställ dig nu att regnskurar på samma tak som har varit under dessa skadliga UV-strålar i dagar, veckor och månader. Försvagade tätningar viker för läckage och potentiell vattenskada på riggen. Denna kedja av olyckliga händelser kan lätt resultera i flera tusen kronor i reparationskostnad som ska eliminerar mögel, inre vattenskador och takrenovering. Detsamma gäller dåligt väder som snö och hagel. Moder naturen kan vara mycket oförlåtlig, och även om täckt husbilsförvaring inte är en helt sluten struktur, kan den i många fall på ett adekvat sätt skydda husbilens totala styrka och hållbarhet mot dessa förhållanden.

Skugga under sommaren
Brännande sommartemperaturer kan öka värmen i din husbil och din husbils interiör kan försämras snabbt. Instrumentbrädans material kan spricka och blekna, egentligen vad som helst inuti som är gjort av trä, plast eller klädsel. Förutom att använda täckt husbilsförvaring finns det några förebyggande åtgärder som alla ägare kan göra. Täck först alla fönster för att förhindra att solljus tränger in. Detta kan göras genom att helt enkelt stänga alla persienner och gardiner. Du kan också använda externa fönsterskydd som de från LÄNK eller välja ett billigare alternativ som LÄNK. För det andra, förbered alla ytor som kan torka, blekna och spricka genom rengöring och konditionering. Ett tillstånd som är specifikt för materialet skyddar din instrumentpanel, lädersäten, klädsel, golv, trä och plast mot solljus och värme.

Optimal förvaring baserat på användning och plats

Helst ska husbilar användas mer än dem förvaras. Om din plan är att ta din husbil på den öppna vägen flera gånger under året, är det ett bra alternativ att använda ett täckt husbilsförvaringsutrymme, för att det är den perfekta lösningen som inte exponerar din husbil för väder samtidigt som du slipper betala för dyr inomhusförvaring. Med andra ord är din husbil fortfarande skyddad och det kostar inte heller en arm och ett ben för att hålla den säker de få gånger den lagras. En annan aspekt att tänka på är regionen. Om din husbil kommer att förvaras på en plats som har milda klimatmönster, kan det bästa alternativet vara att använda en täckt husbilsförvaring – alltså bara ett täckande tak. Inte bara kommer det att ha överliggande skydd, men behovet av ett helt slutet utrymme med eller utan centralvärme kan vara överdrivet och kosta mer än det ger.

Nackdelar med täckande husbilsförvaring

Om du inte kan bygga en carport och hålla din husbil under den täckta förvaringen på din tomt / bostad, är dina chanser att hitta externa anläggningar som erbjuder täckt husbilsförvaring inte omöjliga, men begränsade. De flesta förvaringsföretag har platser utanför parkeringar. När det gäller täckt husbils-förvaring slutar en ägares sökning inte bara med att hitta en plats som ger denna typ av förvaring. En annan aspekt att tänka på är platsens bekvämlighet. Du måste också se till att husbilens längd och höjd bekvämt kan inneslutas under takkonstruktionen. Det är värt att notera att även om täckt husbilsförvaring är ett begränsat alternativ, är förvaring inomhus ännu mer begränsad. Din husbil är fortfarande utsatt för slitningar, Om inte din husbil är innesluten i en klimatstyrd, välkonstruerad byggnad, kommer den att fortsätta att utsättas för värme, kyla, fuktighet och allt annat som moder natur kastar sin väg. Allt går dock inte förlorat med täckt husförvaring. Det kommer bara att behövas lite förvaringsförberedelse från ägaren. Dessa steg skyddar inte din husbil helt från potentiell skada, men de kommer att lägga till en skyddsnivå som den inte skulle ha annars. Följande är en lista som tillhandahålls av storage.com med några viktiga förberedelsesteg att ta innan du förvarar en husbil: 

  • Tvätta din husbil
  • Smörj rörliga delar
  • Täck husbilens däck
  • Täck husbilen med en andningsbar presenning
  • Använd fuktabsorberande material på insidan för att förhindra mögel
  • Koppla bort propantankar
  • Ta bort färskvaror och värdesaker
  • Skydd mot skadedjur

Gnagare bor utomhus, men ibland hittar de en fristad i mysiga avdelningar i din husbil, inuti eller undertill. Detta gäller om din husbil som finns på en förvaringsanläggning eller på din fastighet är exponerad. Även om din husbil är skyddad finns det inga hinder för att hålla skadedjur på avstånd. Förutom att tugga genom klädsel, ledningar och andra husbilsdelar nämner victorpest.com, ”Gnagare kan också sprida sjukdomar, vilket gör att saneringen är farlig för din hälsa. Faktum är att de är kända för att sprida över 35 sjukdomar. ” Om du vill förvara din husbil på en anläggning, se till att fråga hur de kontrollerar gnagare och andra skadedjur innan du undertecknar hyresavtalet och ger bort dina pengar. Du kan också förhindra att skadedjur kommer in i din husbil själv med ett antal beprövade metoder. Shannon Goins från Do It Yourself RV delar det bästa sättet att hålla möss borta från din husbil i den här artikeln.

Är täckt husbilsförvaring värt kostnaden? 
En husbils värde kan förlängas på flera sätt. Att förvara det ordentligt är en nyckelfaktor. Det bästa möjliga förvaringsscenariot är utan tvekan att hålla husbilen i en klimatstyrd inomhusbyggnad. Realistiskt sett är det här alternativet för många av oss inte bara kostsamt, men det kanske inte ens är en möjlighet med tanke på platsen som krävs. Det näst bästa alternativet är täckt husförvaring – alltså med fokus på ett täckande tak. Även om det är dyrare än utomhusförvaring och inte ger den övergripande täckningen, är det det bästa från båda världar. Det ger skydd ovanifrån från extrema väderförhållanden, och vad som inte kan skyddas kan ägaren förbereda innan förvaringen från potentiella problem. Om du är en behändig byggmästare kan du också överväga att bygga din egen carport för täckt husförvaring. Mark Polk från RV Education 101 förklarar hur man bygger en i den här videon: