solceller husbil husvagn

Solceller för husbil och husvagn – komplett guide

När jag installerade solpaneler på min villa kläcktes tanken om att ha solceller även på husbilen, vilket för några år sedan blev verklighet. Jag har sedan dess testat många olika solpaneler av olika modeller och har genom det byggt på mig en del erfarenhet gällande ämnet.

När jag åker runt och ser andra campare märker jag dock att jag oftast är ensam med att ha solpaneler vilket fick mig till att skriva en artikel om det i syfte att öka kunskapen och se möjligheterna med solceller på husbil eller husvagn. Det är ofta många som frågar mig om mina solpaneler och de vanligaste frågorna är: hur mycket kostar solpanelerna? Hur mycket el producerar de? och om det är svårt att montera dem. Alla dessa frågor besvarar jag därför här nedanför så tydligt jag kan.

Solceller för en husbil eller husvagn fungerar i princip likadant som solpaneler på ett hus eller villa.

Solceller på din husbil eller husvagn fungerar i syfte att producera el genom att förvandla solens strålar till elektrisk spänning som sedan optimeras i en regulator för att till sist förvaras i ett batteri som går att använda för dina el bohov.

Läs också: De bästa solcellerna för husbil och husvagn

Hur mycket solceller krävs för en husbil och husvagn?

För att tillgodose de flesta behov krävs det ett solcells-system på 100-200 watt, vilket producerar 400 watt-timmar per solpanel på 100 watt under sommarhalvåret. Mängden producerad el varierar beroende på bland annat soltimmar och kvalitet på solceller. Behovet av el varierar givetvis också men siffrorna ovan är tagna på ett genomsnitt av el-användning och baseras dels på egna erfarenheter i min husbil.

Exempel:
Ett 12v kylskåp på 60-70 liter kräver en solpanel på 50 watt för att hålla igång kylskåpet och hålla batteriet fullt.

Storleken på solpanelerna för en husbil eller husvagn kommer i olika storlekar som alla producerar olika mycket el. En normal storlek på en solpanel på 100 watt är cirka 1,5 kvadratmeter. Många husbilar och husvagnar har fria takytor på mer än 3 kvadratmeter vilket betyder att man i de flesta falla kan installera solpaneler på 200 watt och mer. Jag tycker att man kan utnyttja alla de fria ytorna för att installera solpaneler då dessa ytor ändå inte används för något.

Kostnad för att installera solceller på husbil och husvagn

Att installera solceller på en husbil eller husvagn kostar vanligtvis mellan 1500 kronor och 10 000 kronor beroende på storleken på installationen , typ av solceller och leverantör. Ett normalt behov av elsystem i en husbil eller husvagn är 200 watt, vilket motsvarar en total solcells kostnad på omkring 7000 kronor. Jag har installerat ett solcells-system på 120 watt på min husbil för ungefär 4000 kronor (inklusive solcells regulator) vilket fungerar väl och täcker de flesta el behov jag har.

Solcellsregulator

För att kunna nyttja den producerade elen från dina solceller krävs det en regulator vars syfte är att omvandla spänningen från solcellerna till rätt nivå för att på bästa sätt kunna ladda batteriet och optimera mängden el. Jag använder den här solcells-regulatorn vilken med hjälp av MPPT-laddning eliminerar upp till 30% mindre spänningsförluster.

montera solceller husbil och husvagn

Såhär monterar du solceller på din husbil eller husvagn

Att montera solceller på din husbil eller husvagn går snabbt och du kan enkelt göra det själv utan att ta hjälp av någon installatör. Innan du monterar solceller på din husbil eller husvagn är det viktigt att planera och besluta var de ska sitta, hur många solpaneler du kan ha och hur kablarna ska dras. Här kommer en snabb guide till hur du monterar solceller på ett enkelt och säkert sätt;

1. Bestäm plats och fäst solpaneler

Innan du installerar solceller på din husbil eller husvagn behöver du välja en lämplig plats, vilket normalt brukar vara på taket, men fungerar även på sidorna eller på baksidan av husbilen eller husvagnen. Tänk på att platsen ska vara optimerad för att utnyttja maximalt antal soltimmar. När du har valt plats monterar du fast solpanelerna med hjälp av fästen och den tillhörande instruktionsmanualen.

2. Dra kablar och sladdar

Kablarna från solcellen ska dras till regulatorn. Det är därför viktigt att dra kablarna på ett säkert och praktiskt sätt där de är skyddade och inte utgör någon fara, gärna direkt under solpanelerna. Kablarna borde fästas fast eller dras på ett sätt så de sitter fast under färd och rörelse.

3. Fäst kablarna i batteriet

Sista steget är att fästa kablarna från regulatorn till batteriet. Tänk även här på säkerheten och undvik lösa och exponerade kablar. När du har pluggat i kablarna från solcellerna via regulatorn till batteriet är du redo för att njuta av din egen producerade el i din husbil eller husvagn.

Fördelar med solceller på husbil och husvagn

Enligt mig finns det flera fördelar med att installera solceller på en husbil eller husvagn. Trots att de i vissa fall inte täcker det fulla el behovet kan det vara fördelaktigt med solpaneler. Detta är fördelarna med solceller till husbil och husvagn:

  • Du blir inte lika beroende av extern el
  • Det blir lättare att fricampa
  • Enkelt att montera och relativt billigt
  • Miljövänlig egenproducerad el

Mina erfarenheter

Jag har testat ett antal olika solpaneler i olika storlekar och från olika tillverkare och tycker genom mina erfarenheter att den här solpanelen är bra. Det jag märkt under tiden jag har testat och använt olika solpaneler är att mängden el som produceras per dag varierar kraftigt för en del solpaneler oavsett hur vädret är, vilket jag inte riktigt har någon förklaring till. Kanske är det produktfel eller sämre väder än jag uppfattar. Nu har jag iallafall en solpanel på 120 watt som jag är nöjd med och som täcker de flesta behov jag har som kylskåp och dylikt, men jag funderar på att skaffa en till 120 watt panel för att vara på den säkra sidan även under vinterhalvåret. Eftersom priserna inte behöver vara super höga rekommenderar jag att iallafall testa solpaneler på din husbil eller husvagn. Oavsett om de inte helt och håller täcker dina el behov kan det vara skönt med endast en liten förändring och dessutom blir du inte lika beroende av extern el.