solpanel husbil

De bästa solpanelerna för husbilen och husvagnen

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för k&co.

I dagens guide kommer vi att prata om de olika saker du bör tänka på när du tittar på solenergi för din husbil/husvagn. Vi kommer att prata om när det är lönsamt, när det inte är det, fördelarna och nackdelarna.
Se våra rekommenderade solpaneler här.

Solenergi för husbilar och husvagnar fungerar bra för människor i vissa situationer och mindre bra i andra. Solpaneler är till exempel inte speciellt lönsamt för människor som tillbringar större delen av sin tid på campingar på vanliga campingplatser med elektriska anslutningar som ingår i campingplatsens pris. Du kommer att vilja göra några grundliga undersökningar och beräkningar för att se till att du exakt förutspår de kostnader och fördelar som kommer med solel. Solenergi kan vara mycket lönsamt och praktiskt för människor som älskar att campa utanför staden, på platser utan några eluttag. Att bo på det sättet kräver att du är självförsörjande, och solenergi kan förlänga hur länge du kan hålla dig utanför civilisationen.

Med detta sagt bör du fråga dig själv: Hur mycket använder jag mina batterier? Om du inte vet, är det lätt att ta reda på. Börja med fulladdade batterier och va på en camping en dag. Gör det du normalt skulle göra vid camping och mät sedan batteriprocenten efter 24 timmar. Detta ger dig en god uppfattning om hur mycket ström du använder under en vanlig dag och vilken typ av solpanel som skulle möta dina behov bäst. Vill du veta hur mycket ström solpaneler kan generera kan du läsa den här artikeln: Solceller för husbil och husvagn – komplett guide.

På samma sätt bör du också överväga hur ofta du kör när du campar. Vissa människor gillar att utforska och flytta på sig ofta. Om du gillar att köra någonstans nytt några dagar, är det förmodligen inte nödvändigt för dig att investera i solpaneler heller eftersom dina batterier laddas mycket snabbare av motorn som är igång medan du kör. Med allt detta sagt, låt oss titta på scenarierna där en husbil/husvagn kan spara pengar genom att installera solpaneler. Anta att du är den typ som i allmänhet stannar på en campingplats med elektriska anslutningar. Men du vill utforska nya platser utanför campingar under några dagar.  Om du installerar solenergi kan du spara 400 kr per natt för varje natt du inte betalar för en campingplats, då kan det bli lönsamt ganska snabbt. 

Säg att kostnaden för din solinstallation är 20 000, krävs det bara 50 nätter gratis camping utanför campingplatser för att få tillbaka kostnaden för dessa solpaneler. Speciellt för studenter ser matematiken riktigt bra ut. Om du kan sova en majoritet av dina nätter utan att betala dyra campingplatser, kommer du att spara pengar ganska snabbt.

 

Slutligen finns det en tredje grupp människor: människor som inte vill förlita sig helt på solel men som vill installera paneler bara för att förlänga deras batteritid. Om ditt batteri normalt räcker i två dagar under campingen, kan du installera några paneler för att utöka det till tre om dina dagar är soliga. Andra motiv för att installera solpaneler är önskan att vara självförsörjande och önskan att minska utsläppen av växthusgaser. Bara några få paneler kan vara användbara i dessa fall. Sammantaget finns det många giltiga skäl att installera solpaneler, både ekonomiska och miljövänliga. Jag uppmuntrar dig att tänka igenom dem alla noga. Man kan börja med några få för att sedan lägga till mer

Rekommenderade solpaneler:

180 watt
Mått: 1480x670x35 mm
Se produkt här

solpanel

80 watt – flexibel solpanel
Mått: 1070x530x2,5 mm
Passar bra för ojämna ytor.
Se produkt här

solpanel husvagn