När någon börjar leta efter en husbil eller husvagn är frågan som alltid plågar köparen om de ska köpa en begagnad eller en ny. Jag undersökte en hel del och jag är här för att hjälpa dig att göra det valet. Här är listan över de 13 saker du bör tänka på innan du köper en ny eller begagnad husbil eller husvagn:
1. Leta inom din budget
Det här kan verka som ett uppenbart tips, och du kanske rullar ögonen just nu, men jag lovar dig att detta är det första du måste ha klart för dig innan du ens kan börja leta efter husbilar och göra valet mellan nya och begagnade resevagnar. Priset du är villig att betala kommer att vägleda din sökning, och ditt pristak kan bli den sista avgörande faktorn i ditt val mellan nya och begagnade resevagnar. Många webbplatser som säljer husbilar och husvagnar (egentligen alla typer av webbutiker) har möjlighet att filtrera din sökning efter pris. På det sättet kan du bara se alternativ i den prisklass som passar dig. Detta hjälper dig bara mentalt eftersom du inte behöver stirra på saker som du inte har råd med eller är för billiga. Husbilsföretag börjar också med att fråga dig vilken typ av bekvämligheter du letar efter, vilken modell du är intresserad av och det pris du är villig att betala. Naturligtvis kommer de att göra sitt yttersta för att få dig att spendera mer pengar, men när du berättar för dem om din budget kan de visa dig de modeller som passar.
2. Gör din research innan du köper
När du har din budget klar kan du starta din sökning. Se till att gräva djupt eftersom detta för de flesta är ett stort och viktigt köp. Se förbi det annonserade priset, ofta kan du få det billigare eller hitta andra alternativ. Se om du kan hitta rabatter eller erbjudanden som hjälper dig och din budget. Det enklaste sättet att börja leta efter en husbil eller en husvagn är att söka på internet efter webbplatser som exempelvis Hymer.se som listar alla typer av husbilar, husvagnar, bussar och plåtisar som för närvarande finns på marknaden. Dessa databaser listar ofta både begagnade och nya. Andra människor är också ett bra sätt att hitta det du söker. Oddsen är ganska stora att du förmodligen känner någon som har ägt en husbil, undersökt husbilar, övervägt att köpa en husbil, har campat eller känner någon som gör det. De har redan gjort hälften av jobbet åt dig, så dra nytta av det och fråga. Dessutom är många av dem troligtvis äldre, och äldre människor älskar att prata (vem vet, du kan till och med få gratis kakor :)). Om du inte känner någon som kan hjälpa dig, se om du kan hitta en husbilsmässa eller återförsäljare nära dig där du kan göra research på plats. Poängen är att du verkligen behöver veta dina saker innan du börjar titta på husbilar eller husvagnar på allvar. Du måste veta vad du vill, var du hittar det, om du har råd och vad du ska leta efter för att se till att du får en bra affär. Du kan lätt köpa en sämre eller opassande husbil/husvagn annars, oavsett om du köpte den begagnad eller ny.
3. Prisavdrag och andrahandsvärde
Vid första anblicken ser det såklart ut som att det är dyrare att köpa en ny husbil/husvagn än att köpa en begagnad. Många gånger kan det vara fallet, men du kommer att bli förvånad över hur ofta du kan hitta helt nya husbilar och husvagnar som säljs billigare än begagnade. Dessutom krånglar ofta begagnade husbilar/husvagnar mer och det kan behövas göra dyra reparationer osv. Med detta sagt kan du i allmänhet spara mycket pengar genom att köpa en begagnad husbil eller husvagn istället för att köpa en ny eller vänta på slutet av säsongen då efterfrågan inte är lika hög. Det är här din budget och din research verkligen kommer till nytta. Om du vet att du bara kan spendera 300 000 på en husbil eller en husvagn, kommer du bara att titta i det prisintervallet. Då kommer din research in. Eftersom du grävde djupare och såg förbi det angivna priset som jag skrev tidigare, hittade du massor av erbjudanden på nya husbilar och resevagnar. En ny husbil eller resevagn som har ett fabrikspris på 600 000 kan ha en rabatt eller ett erbjudande som sänker den till cirka 400 000. De vanligaste erbjudandena får du oftast genom att:
Betala kontant
Betala en stor handpenning
Köpa en äldre modell
Vara en lojal kund till din återförsäljare
Ta med en referens
Vilken som helst av dessa erbjudanden, eller en kombination av några av dessa, kan enkelt få ner priset på en ny husbil eller en husvagn för att matcha priset på en begagnad husbil eller en husvagn. Återförsäljningsvärdet på begagnade resevagnar och husbilar kommer sällan ner eftersom det inte finns någon anledning för det i återförsäljarens ögon.
4. Incitament ?
De flesta begagnade husvagnar och husbilar finns i partier eftersom de byttes in mot en rabatt på en ny husbil eller husvagn av en kund. Det betyder ibland att återförsäljaren inte bryr sig om begagnade husbilar och husvagnar. Det finns ofta också mycket färre begagnade i husbilsföretag. Med tanke på marginalen kommer en återförsäljare alltid att försöka sälja en ny husbil eller en husvagn. Det finns också en lägre efterfrågan på begagnade husbilar och husvagnar, så inte lika många kommer att fokusera på att sälja dem. På grund av bristen på intresse och incitament för att sälja begagnade resevagnar kommer återförsäljarna inte att erbjuda särskilt bra erbjudanden på dessa. De har ingen anledning att göra det eftersom de kan få mer pengar genom att erbjuda en ny husbil eller husvagn. En annan nackdel med bristen på incitament är den efterföljande bristen på information om begagnade resevagnar. Säljare kommer inte att veta lika mycket om de begagnade, och det betyder att du inte kommer att veta lika mycket heller.
5. Annonspris vs faktiskt pris
Det annonserade priset för en husbil eller en husvagn är ofta inte det pris som du kommer att betala. Det kan verkligen gå åt båda hållen; du kan betala mer än det annonserade priset eller mindre. Vi har redan pratat om hur du kan spara pengar och betala mindre än den annonserade kostnaden genom att leta efter erbjudanden och ”pruta”. Den andra saken vi måste prata mer om är de dolda kostnaderna som ofta läggs till det slutliga priset på en husbil eller en husvagn (eller egentligen alla fordon som du köper från ett företag för den delen).
Återförsäljaravgifter – En återförsäljare kastar gärna in några tusen extra genom vad de kallar ”återförsäljaravgifter”. Ingen vet faktiskt vad dessa avgifter är till för, men slutresultatet är alltid att du betalar mer.
Garantier – De flesta återförsäljare erbjuder garantier för nya husbilar och husvagnar. De varar vanligtvis några år och täcker dig till exempel när ett system i din rigg slutar att fungera (av någon anledning känner jag att det alltid är AC-enheten som gör det, precis när du behöver det som mest). Garantier kan givetvis vara bra att ha men läs noga vad som ingår för att ibland är det dyrt och onödigt.
Extra tillägg – Återförsäljare erbjuder ofta extra bekvämligheter eller tillägg mot en liten extra kostnad. Se till att du vet vad du får i din husbil och vad de försöker lägga till, om det är prisvärt eller onödigt. Ett tillägg på några tusen kan kännas lite i sammanhanget och är lätt att lägga till i onödan.
Finansavgifter – om du inte kan betala för husbilen eller husvagnen ur fickan (jag menar, vem kan?), Måste du planera dina betalningar hos återförsäljaren. På grund av det lån som du kommer att behöva ta, kommer du att behöva betala ränta, och de kommer sannolikt att ge dig en för hög ränta bara för att du inte kunde betala allt på förhand.
När du köper en husbil eller en husvagn från en återförsäljare, oavsett om du köper en ny eller en begagnad, se alltid till att du vet exakt hur mycket du kommer att betala till slut. Var på om det och ställ många frågor. Begagnade husbilar och husvagnar kommer att ha mindre tilläggskostnader till det annonserade priset (till exempel erbjuder återförsäljare ofta inga garantier för begagnade riggar). När det är dags för dig att göra ditt val, se till att du väger dina alternativ ordentligt för att få den bästa riggen till bästa pris.
6. Finansiering
De flesta kan inte betala för en bil i förväg, och de kan definitivt inte betala för en husbil eller en husvagn på en gång. Om du kan, behöver du förmodligen inte oroa dig för om du ska köpa en ny eller begagnad och istället bör du oroa dig för vilken färg du ska måla din nya herrgård i :).
Många återförsäljare erbjuder dig en betalningsplan och ett lån som hjälper dig att köpa ditt fordon . Om du har god kredit bör du ha det bra. De kommer också att erbjuda en garanti för det mesta på ett fordon för att täcka allt som kan gå sönder.
Problemet är att återförsäljare egentligen bara vill hjälpa till att finansiera eller garantera nya husbilar eller resevagnar . De ser inte begagnade husbilar eller husvagnar som en säker investering eftersom de redan har slitage på dem.
Även om de hjälper till med lån och en betalningsplan, skulle du vara hårt pressad att hitta en återförsäljare som erbjuder dig en garanti på en begagnad husvagn.
Om du väljer en begagnad resevagn kan du behöva betala mycket mer ur fickan eller kontant . Detta hjälper återförsäljaren och de kan till och med erbjuda dig lite hjälp i gengäld om du har tur.
7. Prisnedgång
Den största prisnedgången som kan hända naturligt för alla fordon är när du kör den helt ny från återförsäljarens parkeringsplats. Nu när fordonet har en ägare är det inte lika mycket värt.
När du köper en ny husbil eller en husvagn är du den första ägaren, och det betyder att den blanka nya husbilen kommer att vara värd mycket mindre när det är dags för dig att försöka sälja den själv .
Om du köper en begagnad husbil eller en släpvagn har den stora delen av prisnedgången redan hänt. Det betyder att du kan köpa den billigare och du kan sälja den med mindre förlust (eller ingen förlust alls om du har tur).
Här kan du läsa mer ingående om prisnedgången på husbilar och husvagnar.
8. Ålder och ägare
När du köper en ny husvagn eller husbil garanterar du att du är den enda personen som någonsin har ägt den.
Du har fullständig kontroll över hur du ska behandla ditt nya fordon. Inte alla är lika försiktiga som du, och eftersom du är den enda personen som någonsin har ägt den, kan du se till att du håller din nya resevagn snygg och fräsch.
När du köper begagnad kan det hända att du köper en modell från en tidigare ägare som rökt. Eller kanske har husbilen/husvagnen gått igenom några olyckor. Eller kanske är den supergammal och har kört många tusen mil.
Kanske finns det massor av vattenskador. Du kommer alltid att behöva vara mer försiktig när du köper begagnad eftersom de har gått igenom mycket (en del av det kanske du inte ens får reda på förrän efter köp).
Begagnade resevagnar är också äldre och med åldern kommer problem. De börjar gå sönder, och även om du sparar pengar vid det första köpet kan du sluta upp med att spendera mer på reparationer när din äldre husbil börjar gå sönder .
9. Det okända
Detta gäller främst begagnade husbilar och husvagnar (egentligen gäller det alla begagnade fordon) och inte för nya.
När du köper en ny resevagn vet du exakt vad som har hänt med den sedan den släpptes från fabriken. I själva verket kan du till och med ta reda på var varje del av den kom ifrån innan de ens monterades. Du känner till hela livshistorien. Men när du köper en begagnad husbil är du aldrig riktigt säker på vad den har gått igenom .
Även om den som säljer husbilen berättar så mycket de kan om sin husbil, kommer något att utelämnas. Vissa privata säljare kommer även avsiktligt att lämna ute information som kan sänka värdet.
Skador på den använda resevagnen kan till och med täckas över istället för att repareras, och du kanske inte märker det förrän det är för sent.
Slutsatsen är att du inte vet vad en begagnad resevagn har gått igenom och vilka reparationer du måste göra eller som har gjorts.
En annan sak är att husbilar tenderar att gå riktigt bra i några år och sedan börja gå sönder (trots allt är det väldigt påfrestande att dra runt ett hus på hjul). Så resevagnen kan ha fungerat riktigt bra för de tidigare ägarna, men så snart du får den börjar saker och ting gå sönder och du sparar inga pengar alls på lång sikt .
Ett vanligt problem med alla resevagnar är att du aldrig riktigt vet hur många mil som är registrerade på husvagnen eftersom husvagnar inte har en vägmätare . Även om däcken har bytts ut är det fortfarande slitage på släpet.
Små saker du kanske inte ens tänker på kommer att börja bli slitna och du kommer aldrig att kunna veta exakt hur mycket slitna de är och när du ska byta ut dem. Saker som:
- Däck
- Fjädrar
- Axlar
- AC-enheter
- Skåpdörrar
Slitaget på växelströmsenheten kan vara mer eller mindre än vad du kan förvänta dig beroende på klimatet resevagnen har vart i och det klimat du ska flytta den till. Skåpdörrar tappar fjädringen och stötdämpning, och de automatiska persiennerna kan brinna ut, slitas ut eller inte stängas ordentligt till exempel.
10. Oanvänd under längre tid
En av de viktigaste sakerna du måste se upp för är batteriets skick. Batterierna bör hållas laddade på över 50% och de får aldrig köras under en längre tid när de är under 50%. Du ska aldrig ladda ur ett fordonsbatteri.
Problemet är att när husbilar står för att visas för potentiella köpare, är batteriet ofta igång (lamporna är vanligtvis tända), och det händer att batteriet går under 50%.
Många batterier i modellerna ”på lager” eller för visning blir urladdade och sedan laddas de inte på flera dagar.
När du köper en husbil eller en husvagn från återförsäljare (oavsett om det är en begagnad eller en ny), be alltid om ett nytt batteri. Du har en god chans att återförsäljaren slänger in ett utan kostnad eller till en bra rabatt.
En annan viktig sak att se upp för är åldern på däcken på den modell du köper. Däck åldras innan de slits ut. Eftersom husbilar och husvagnar sätts ihop på en monteringsbana bit för bit och sedan levereras runt om i världen, är ditt fordon redan några månader gammalt när du får den och dina däck kanske redan är sex till nio månader gamla .
Kontrollera DOT-datumet på däcket när du tittar på en modell du ska köpa (det står rätt på däcket). Om du köper en husbil som är ny från fabrik kommer ditt DOT-datum att vara inom en månad eller två.
Om du vill köpa nya däck kan återförsäljaren ge dig rabatt på nya däck när du köper en husbil eller en husvagn från dem.
Naturligtvis, när resevagnen bara står där ute i vädret kommer det att bli lite slitage. Du måste se till att det inte finns några vattenskador och att utsidan fortfarande är i gott skick .
11. Planlösning och funktioner
Nya husbilar och husvagnar har ofta fler alternativ helt enkelt för att de är nya . Till exempel skulle det vara svårt att hitta en äldre, begagnad husbil eller husvagn med automatiska persienner.
Vissa äldre resevagnar har inte någonstans att installera en TV eller mikrovågsugn.
Vissa saker i resevagnen kan enkelt uppgraderas, som toaletter och sittdynor. Om du får en tillräckligt ny begagnad resevagn har du till och med möjlighet att uppgradera TV-modellen.
Det finns dock också många saker i resevagnar som du inte kan uppgradera så enkelt. Se upp för delar som är omöjliga att byta ut eller är inaktuella.
Äldre begagnade husbilar har ofta några saker som behöver bytas ut, och du måste se till att de fortfarande är aktuella och att det finns reservdelar du kan beställa online.
I grund och botten är tanken att om du köper en ny husbil eller en husvagn har du fler planlösningar att välja på och sakerna är modernare med fler funktioner. Om saker går sönder kan du enkelt komma åt reservdelar för att fixa det.
Om du köper en begagnad husbil eller husvagn har du färre alternativ och du kan ha några inaktuella delar som är extremt svåra att hitta ersättare för .
12. Köpa privat eller via återförsäljare?
Du kan antingen gå till en återförsäljare i ditt område för att köpa en husbil eller en husvagn, eller så kan du gå till en privatperson som säljer sitt fordon.
Om du väljer att gå med en privat försäljning har du en hel del alternativ. De allra flesta kommer att lägga upp sina fordon på webbplatser online.
En stor webbplats för försäljning av husbilar och husvagnar är såklart blocket.se. De lägger ut nya och begagnade, och vissa återförsäljare lägger till och med sina lager där. Du kan hitta husbilar till salu över hela landet till bättre priser (vanligtvis) än vad du skulle hitta på en återförsäljare nära dig.
En fördel med att köpa nya husbilar och husvagnar genom webbplatser som husbilshandlare tillhandahåller är att de listade modellerna inte har visats lika mycket , så de är i bättre skick. Men om du väljer att gå igenom en privat webbplats har du mindre garanti för att det du ser faktiskt är vad du får. Så du måste vara försiktig.
Husbilsföretag har fler alternativ och fler bekvämligheter, men du kanske inte får den exakta modell du vill ha.
Du kan göra en beställning online via återförsäljarens webbplats. Det är mycket dyrare, men du får exakt vad du vill, och du får det direkt från fabriken eller lagret.
Om du går genom en privat säljare har du större chans att göra en bra affär. Om du någonsin har köpt något på blocket, vet du att du ofta kan pruta ner priset.
Du kan också söka efter exakt vad du vill och oddsen är att du kommer att kunna hitta exakt det någonstans i sverige eller norden.
13. Vad ska man inspektera när man inspekterar?
Både nya och begagnade resevagnar kommer att ha problem , och du måste veta vad du ska inspektera för att se till att du får mest valuta för pengarna.
Vanligtvis behöver begagnade husbilar fixas mer med eftersom de är äldre. De tidigare ägarna kan ha varit tvungna att fixa saker också. Se till att du vet vilka reparationer som har gjorts och se till att de har reparerats väl . Du kan behöva göra om reparationen.
Mycket av detta kan du kanske få återförsäljaren att fixa innan du kör hem husbilen/husvagnen.
- sprickor i tätningar
- Vattenskador – kontrollera särskilt var mattan övergår till kakel eller var den möter väggen, kontrollera hörnen och kolla runt kanterna. Om det inte har regnat på ett tag kan du spruta med en vattenslang för att kontrollera läckor (använd inte ett högtrycksmunstyck)
- Konstant vattenflöde – om vattnet som kommer från kranen eller duschmunstycket sporrar eller är inkonsekvent kan det betyda att du har vatten i raden. Ibland kan du bara vänta tills systemet rensar sig från luften och strömmen börjar gå konsekvent, men du bör fixa det. Du kan göra det själv, men det är lite knepigt, så jag skulle rekommendera att du får lite hjälp.
- Kylskåp och spis / ugn – Det kan ta en stund att tända spisen om du måste rensa luften från systemet. Om kaminen inte tänds, låt gasen gå i cirka 20 sekunder och försök sedan igen.
- Skåp förblir stängda – de kan flyttas eftersom körning kommer att sätta stress på delar som ska vara styva. Du kan fixa det själv genom att ta bort skruvarna, omplacera dörren och sedan skruva in den igen.
- AC – kanaler körs på ett visst sätt, så om du vrider några av ventilerna på ett visst sätt får du inte ett jämnt luftflöde. Kontrollera att du har ventilerna på rätt platser så att du kan få bra luftflöde där du vill ha det. Problemventilen är vanligtvis den som ligger närmast växelströmsenheten eftersom lufttrycket får den kalla luften att hoppa direkt över ventilen om den är vinklad på fel sätt.
- Lampor – leta efter flimmer, förseningar och saker som inte fungerar. Det betyder att du har en klämd sladd någonstans. Det kan orsaka kortslutning, vilket kan vara farligt och leda till elektriska problem. Du borde få det fixat av en professionell. Fixa det omedelbart.
Du bör inte oroa dig så mycket för de små saker du måste fixa. Varje husbil kommer att ha problem. Se vad du kan fixa själv och ta hand om resten så snart som möjligt.
Relaterade frågor
Håller husbilar sitt värde? Som alla fordon kommer husbilar och resevagnar att försämras över tiden, oavsett vad du gör (om du inte återställer en husbil). Husbilar förblir värdefulla längre än andra fordon, och billigare husbilar försvagas snabbare.
Hur mycket kostar en RV-inspektion? Du kanske vill få en RV-inspektion om du säljer eller köper en begagnad RV. Beroende på vilken typ av RV du vill inspektera och vilken typ av inspektion du vill ha, kan det kosta allt från 2000 till 10 000.