Avfall husbil

Avfall för husbil, var dumpar man det? Samt grå och svartvattentank.

Dumpningstankar är förmodligen en husbil och husvagns-ägares minst roliga uppgift när det gäller äventyr och camping. Förhoppningsvis kommer den här guiden hjälpa dig med att bli av med en del av denna rädsla och avsky och ge dig all grundinformation du behöver veta om hur du dumpar tankarna i en husbil eller husvagn.

Hur dumpar du tankarna i en husbil eller husvagn? För att tömma tankarna, sätt först på rengöringshandskar. När du har det, fäst slangen i nedloppet och placera den andra änden i hålet på tömningsstationen. Släpp först den svarta tankventilen och sedan den grå tankventilen

Det är allt du behöver göra.

Det är ett otrevligt jobb, men processen är ganska enkel. Stegen är ganska enkla och är inte svåra att göra. En tank måste tömmas ganska flitigt och ofta så att det inte finns något överflöde. Var noga med att vara så säker och sanitär som möjligt när du dumpar. 

Steg för steg guide:

Den här första steg-för-steg-guiden är inte det enda sättet att dumpa dina husbils/husvagns-tankar på, men det är det vanligaste och bästa sättet att dumpa på. Utrustningen som medföljer kommer ibland med husbilen/husvagnen, men den köps oftast separat.

För att kunna tömma din tank behöver du en avloppsslang, vattenslang, en armbågsadapter och dumpadapter. Alla tre används för att antingen dumpa avfall eller städa efter avfall. Nedan finns en detaljerad steg-för-steg-guide som hjälper dig att tömma dina tankar korrekt.

Steg 1

När du kommer till tömningsstationen, dra den svarta tankventilen så nära dumpstationen som möjligt. Detta förhindrar inte en röra men hjälper till att minimera räckvidden. Töm alltid den svarta tanken först före den grå tanken. (Även om de är på motsatta sidor och du måste vända husbilen/husvagnen.)

Steg 2 

Sanitetsskydd är extremt viktigt vid tömning av en husbils-tank. Sätt på rengöringshandskar eller latex engångshandskar för att skydda dig mot bakterier och sjukdomsframkallande avföring. 

Öppna inte de svarta och grå tankarna än!

Steg 3

Fäst slangen i tömningsstationens avlopp först . Använd en armbåge och slangring för att undvika stänk och röror. Om du inte har någon av dem, tryck in slangen lite längre och placera något tungt ovanpå den. Detta hjälper till att förhindra att trycket får slangen åka ut ur tömningshålet. 

Steg 4 

När du har anslutit slangen helt till avloppstanken kan du fortsätta att fästa den på den svarta vattentanken. När du gör detta måste du kontrollera så att slangen sitter ordentligt fast. Du vill inte att den ska åka ur medan du tömmer tanken. 

Steg 5

Öppna den svarta tankventilen och töm ur den helt . När det är klart kan du gå vidare till nästa steg. 

Fortsätt inte till nästa steg förrän du är säker på att allt svartvatten har tömts i tömningsstationen. 

Steg 6

Det finns två sätt att göra steg sex. Det första: Använd fordonets sköljsystem som den levereras med. Låt sköljsystemet gå i cirka 2-3 minuter för att spola ur. 

Det andra: Om ditt fordon inte har ett inbyggt sköljsystem kan du fylla på toaletten med vatten och spola. Gör det 2-3 gånger för att bli av med eventuella rester. 

Steg 7

Stäng ventilerna. Lossa slangen från husbilen/husvagnen och lyft den så att eventuellt återstående avfall töms i tömningsstationen. 

Steg 8

Haka ihop slangens båda ändar och lägg bort den. Skölj runt tömningsområdet för eventuellt avfall som kan ha kommit ut och se till att det är rent. 

Nedan följer en video som visar hur du ansluter din slang till den svarta / grå vattenrören och tömningsstationen. 

Var förvarar jag slangen när jag är klar?

Varje husbil och husvagn är annorlunda, men de flesta av dem har två alternativ för lagring. Det första alternativet är ett tomt utrymme i stötfångaren där din slang kan förvaras. Andra fordon har ett PVC-rör där du kan förvara din slang.

Båda alternativen håller slangen borta från allt som den kan vidröra och förorena. Även om du kanske har sköljt ur det ganska bra, är det fortfarande inget säkert föremål att ha runt någon; särskilt nära barn. 

Saneringsföreskrifter

Var noga med att du är försiktig med den svarta tanken. Ha alltid handskar och släng dem på rätt sätt när du är klar med att tömma tanken. 
Tvätta alla ytor du har vidrört när du bär handskarna och tvätta händerna också! Även om du hade på dig handskar kan avfall och bakterier fortfarande komma igenom om du hade en läcka. 
Var inte rädd för att ens tvätta hela vägen upp till armbågarna heller. Sanitet är mycket viktigt. Ingen vill bli magsjuk under en semester.

Tillåt inte små barn nära dumpningsområdet.

Hur ofta ska jag tömma min tank?

När din svartvattentank är ungefär 2/3 full bör du tömma. Du bör försöka minimera hur ofta du dumpar eftersom mer tid betyder att avfallet kommer att kunna brytas ner mer. 

Försök att dumpa ungefär var 3-4 dag eller en gång i veckan . Det låter antagligen äckligt att lämna allt avfall i din husbil/husvagn för länge, men det är faktiskt bättre eftersom det gör det lättare att dumpa. 

Avfall som har brytits ned har större chans att ta sig genom dumpningsstationens rör / slangar och inte bli igensatt på väg ner.

Gråvattentanken kan dumpas oftare eftersom det inte finns något som behöver brytas ned kemiskt. En gråvattentank ska tömmas ungefär samma – 2-3 gånger i veckan.

Var dumpar jag det?

Det bästa stället att dumpa din tank på är en dumpningsstation som är utformad speciellt för det ändamålet. Det är enkelt och är mycket mindre svårt och rörigt än att göra det någon annanstans. 

Vissa tror att de kan dumpa där det finns avlopp och komma undan med det. En man uppgav till och med för mig att han såg en man dumpa i en brunn. Att dumpa i en brunn är olagligt. 

När du dumpar vid en bestämd dumpningsstation har vattnet en chans att gå igenom rätt processer som ska rengöra och filtrera. Avfallet hanteras på ett sådant sätt att det är säkert för resten av världen. 

Å andra sidan är det inte olagligt att tömma din tank i ditt hemavlopp. Det måste dock göras korrekt. Om det görs fel kan din septiktank flyta över och orsaka röra och skador. 

Hur tömmer du en tank i ditt avlopp?

Innan jag går in på detaljerna om hur jag gör det, låt mig råda dig att använda en dumpningsstation. Det är mycket mindre riskabelt för ditt avloppssystem och dumpningsstationer finns över hela landet. Det finns ingen anledning att vänta tills du kommer hem för att dumpa.

Ett avloppssystem i hemmet kan bara hantera en viss mängd avfall och en viss mängd tryck genom vilket avfallet töms i tankarna. 

Allt beror på hur mycket avfall som har ackumulerats. Om du har mycket avfall, gå definitivt till en dumpningsstation. Om du bara har lite, är det möjligt att dumpa i din septiktank om det är vad du vill göra. 

Du behöver några saker om du ska tömma din tank i ditt eget avlopp. Dessa artiklar måste köpas ändå för dumpningsändamål när du tar ditt avfall till en dumpningsstation. De är som följer:

Anslut Macerator-pumpen till den grå / svarta vattentanken och anslut sedan vattenslangen eller avloppsslangen.

Obs! När du ansluter Macerator-pumpen för att tömma din tank i ditt egna avlopp kan du inte ansluta den till ditt husuttag. Effektnivån är inte kompatibel. Det går bättre att ansluta till ditt husbils- / bil- / lastbilsbatteri med bygelkablar.

Hela processen liknar mycket vad du gör på en dumpningsstation. Den enda skillnaden mellan dumpningsstationen och att göra det hemma är Macerator Pumpen. 

Det är också möjligt att du behöver längre sladdar när du dumpar hemma.

Det är idealiskt att vara så nära som möjligt för att minimera röran – det är därför som dumpning hemma inte är tillrådligt – men det betyder inte att det inte går att göra.

Vad är skillnaden på gråvattentank och svartvattentank?

Grått vatten avser vattnet från diskbänken och allt annat som inte är toaletten. Det är skilt från avfallet. Det är i allmänhet renare och säkrare än toalettvattnet. 

Svart vattentank är där allt från toaletten hamnar. Anledningen till att du öppnar den svarta vattenventilen först när du tömmer tankarna är att gråvattnet hjälper till att skölja ut mycket av resterna som orsakats av svartvattnet. 

Det svarta vattnet är giftigt och kan få människor att bli sjuka. Det är viktigt att upprätthålla god sanitet när du tömmer svartvattentanken. 

Hur håller jag tanken så ren som möjligt?

Med allt det otäcka avfallet som hamnar i dina tankar kanske du undrar hur du kan hålla dem rena. (Genom att hålla tankarna renare är det lättare för dig att dumpa dem senare. Vissa rengöringsprodukter bryter ner vad som finns i tanken.)

Du kan rengöra båda tankarna ungefär på samma sätt. Det finns många olika produkter där ute för att rengöra dina svart / grå vattentankar, men jag ska bara nämna två. 

Oavsett vilken metod som passar dig så är båda bra metoder. Jag föredrar att använda det mest effektiva och ekonomiska. 

Renggöring av grå/svartvattentank

Den svarta vattentanken är förmodligen den som behöver mest underhåll och rengöring. Här är ett gör det själv-recept från Terry Town RV Superstore- webbplatsen för rengöring av din svartvattentank.

Här är ingredienserna:

  • 1 C. Borax
  • ½ C. Pine-Sol
  • 3 msk. ammoniak
  • Enliters dunk
  • Varmt vatten

Följ dessa steg:

  1. Häll i Borax, Pine-Sol och ammoniak dunken.
  2. Tillsätt ungefär en halv liter varmt vatten.
  3. Skaka dunken för att blanda.
  4. Fyll resten med vatten.
  5. Glöm inte att markera dunken så andra vet att den är giftig.

Detta recept har cirka 8 behandlingar för en tank på 55 liter.

Om du inte vill använda detta recept kan du köpa en svartvattentankbehandling på Amazon för cirka 100 kronor. Vissa människor gillar att göra en egen blandning, men det är också ett bra alternativ att köpa professionellt tillverkad behandling. 

Denna rengöringsprocessen ska inte göras förrän tanken är tom. Rengöringslösningen är inte avsedd att användas i en full tank. Skölj ut tanken så mycket som möjligt.

Kemikalier för nedbrytning

På grund av den fasta karaktären hos en del av ditt husbil och husvagns-avfall är det nödvändigt att ha ett kemiskt medel för att bryta ner det hela. Det finns flera kemikalier som kan användas för detta. Dessa kemikalier kan också användas för att dämpa stanken som kan uppstå från svartvattnet som står stillastående under långa perioder.

För att hjälpa till att bryta ner detta svarta vatten kan du använda tabletter, vätskor, paket etc. Förpackningen kommer att ha specifika instruktioner som hjälper dig att veta hur mycket du ska lägga i – men du brukar inte behöva lägga i så mycket. 

För att använda dessa kemikalier är den vanliga metoden att spola dem direkt ner i toaletten eftersom det leder till svartvattentanken. Kom ihåg att det måste finnas vatten i tanken för att kemikalien ska vara användbar.

Obs! Använd inte kemikalier som innehåller formaldehyd. Det kommer bara att göra lukten värre. 

Var noga med att följa instruktionerna på kemikalierna. Amazon har en fantastisk Husbils/husvagns-kemikalie som jag och min familj använder för vår Husbil. 

Oavsett vad du väljer att använda, se till att den inte innehåller formaldehyd och får jobbet gjort. Du vill inte spendera en hel campingresa med att känna lukten av svartvattentanken.

Tankstorlek

Din tankstorlek för din husbil/husvagn kommer såklart att påverka hur lång tid det tar att dumpa de nämnda tankarna och hur ofta du måste göra det. Om du har en mindre tank måste du tömma dem oftare än stora tankar. 

Dina tankstorlekar kommer att sträcka sig från en kapacitet på minst 3 liter till en maximal kapacitet på 150 liter.

Ju större tanken är, desto dyrare. Du kan köpa extra utetankar för när du reser länge och behöver det extra avlopps- / vattenutrymmet. 

Det finns tankar som du kan köpa som kallas bärbara svart / grå vattentankar. Det här är tankar som du kan rulla runt på hjul och allt du behöver göra är att tippa den för att dumpa den. Det kan bli väldigt tungt när det är fullt, men den är mindre (uppenbarligen) än tanken du har i din husbil/husvagn och den är mer bärbar.

Vad är den bärbara tanken till för?

En bärbar tank kan vara riktigt bra när du vill resa långa sträckor och behöver extra utrymme. 

Det finns två sätt som du kan använda bärbar lagring som jag känner till. Det finns en för svartvattenlagring och den andra för gråvattenlagring. Det är inte troligt att du behöver det för förvaring av gråvatten. De flesta kommer att använda den för svart vatten (eller båda typerna av vatten.)

Du undrar förmodligen hur du tömmer din bärbara tank. Här är en video som visar hur du gör det:

 

 

Jag hoppas att den här artikeln var till hjälp för dig och att du nu kan bli en professionell Husbils/husvagns-dumpare. Lycka till!

Relaterade frågor:

Kan jag lämna gråvattentanken öppen? Att lämna tanken öppen kommer inte att skada någonting, men det kommer kanske att lukta. Om du har den stängd måste du hålla ett öga på vattennivån.

Finns det en speciell typ av frostskyddsmedel för Husbils och husvagns-toaletter? Det finns en speciell typ av frostskyddsmedel för det jobbet som inte orsakar skador på rörens foder. Detta frostskyddsmedel har vanligtvis en etikett som anger dess användning. 

Hur ofta ska jag rengöra min svartvattentank? Du bör rengöra tanken ungefär en gång i veckan eller varannan vecka. Att bara tömma och skölja ur räcker inte för att hålla tankarna rena. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *