husbil rearation

5 anledningar att undvika äldre husvagnar

Äldre husvagnar blir ofta dyrare än de verkar

Äldre husvagnar är givetvis betydligt billigare och ibland mer prisvärda än nya husvagnar. Det finns dock en del som talar för att en äldre husvagn inte alltid är så prisvärd som det först verkar.

1. Kvalitén kan vara dålig

För det första byggs husvagnar ganska snabbt och billigt, så även helt nya kanske inte är det bästa valet. De är byggda för låg budgetförbrukning. Det betyder att uppmärksamhet på detaljer och komponenter av högre kvalitet bara inte ingår i produktionsprocessen. Och med detta sagt är det säkert att anta att produktionsproblem kan vara anledningen till att vissa begagnade husvagnar finns på andrahandsmarknaden. Varför säger ägaren att de säljer den? Är det den enda personen som har ägt husvagnen? En husvagn som är för gammal kan ha ett typ av problem och en husbil som är ganska ny kan ha andra typer av problem, men om säljaren inte kan fylla i något av blanketterna är det nog en bra idé att fortsätta leta. Hur som helst, om husvagnen har ägts av flera personer, om den är för gammal eller för ny, eller om säljaren inte kan svara på dina frågor, kan det vara en varning med röd flagg.

2. Det kan finnas gömda problem

Husvagnar av alla slag, inklusive släpvagnar är gjorda för att se bra ut. Att köpa en husbil är ofta ett känslomässigt beslut, och ju bättre husvagnen ser ut, desto mer troligt kommer någon att fatta beslutet att köpa den. Men för att undvika köparens ånger måste du gå tillbaka och titta bortom ytan och gräva i dess funktioner. Vi pratade med en heltids campare som precis hade spenderat över 600 000 på en ny Mercedes-husvagn och VVS för toaletten var så dåligt utformad att toaletten, den svarta tanken och dumpningssystemet helt enkelt inte skulle fungera korrekt. Ett annat par hade samma problem i sin fullstora husvagn som de köpte ny och tvingades sälja efter bara 6 månader. De bytte in den för en annan modell och återförsäljaren som så småningom sålde husvagnen med den defekta toaletten avslöjade förmodligen inte dessa problem för den nya köparen. Andra människor vi träffade på vår resa flyttade precis tillbaka till sin nya husvagn efter att ha reparerat brandskadorna. Varmvattenberedaren tog eld och endast Guds nåd hindrade familjen att förgås i en hemsk brand. Återförsäljaren och tillverkaren vägrade båda att ta något ansvar för branden, eller skadorna eller faran som branden orsakade för den familjen. Det var ett dolt problem som kunde ha kostat dem livet. Det verkliga problemet här är brister som är osynliga och omöjliga att upptäcka. De dolda problemen kan vara med apparater, gasledningar, vattensystem, VVS, elektriska ledningar, takförseglingar, golv, luftkonditioneringsenheter eller något farligare som chassi eller bromssystem. Och desto äldre husvagnen är desto mer har den gått igenom och desto större är risken att det finns gömda problem.

3. Oväntade kostnader och reparationer

Ett annat problem med begagnade husvagnar är att de kan vara vilseledande billiga vilket gör dem svåra att motstå. De verkar vara ett kap. Ny, kan en husvagn kosta 600 000, lätt använd kan den gå ner till 350 000, och om den är lite äldre kan den kosta 100 000 eller ännu mindre. Men det lockande låga priset kan leda dig till ett katastrofalt köp. Jag har följt ett par på Instagram som köpte en begagnad Adria som var en fullständig katastrof. Naturligtvis kunde de köpa den för nästan ingenting, för denna husbil var mycket gammal och i ett tillstånd av fullständigt förfall. Denna husvagnen var verkligen en röra. Ingen av apparaterna fungerade. Det var kattavföring och sönderrivna gardiner och vattenskador och smuts överallt. Köparna tittade förbi smutsen och var förtrollade av idén att ”återställa och reparera husvagnen” och lägga till sina egna personliga detaljer för att göra den riktigt speciell. De började rivningsprocessen och tog bort alla golv, fönsterbehandlingar, apparater och innerväggar. Alla dessa saker behövde tas till soptippen. När de kom djupare in i konstruktionen var det uppenbart att VVS och ledningar också var sönder. Vattenskador hade påverkat praktiskt taget alla system och komponenter i husvagnen, så de fortsatte att riva för att komma förbi de skadade komponenterna. Så småningom hade de plockat ned husvagnen till chassit. De tog bort skalet från chassit, bara för att upptäcka att husvagnens axel och hjul var helt förstörda och behövde bytas ut mot en ny axel. Ramen som släpvagnen byggdes på skadades också kraftigt av rost och delar av ramen måste bytas ut för att göra husvagnen säker att dra. De stolta nya ägarna till denna begagnade husvagn hade bara en ram på sin uppfart och väntade på en ny axel och andra delar. Det var allt som återstod av den begagnade husvagnen och det kom att bli väldigt dyrt.

Jag har inte sett några nya inlägg av dessa människor men även om de ska bygga om husvagnen måste de börja med ramen, installera helt nya vatten- och elsystem, ny isolering, golv, innerväggar, apparater, varmvattenberedare ugn, propan och skåp. Först då kan de börja göra det fint med en ny vägg-, fönster- och golvbehandling och ny inredning, men någonstans längs vägen kommer de förmodligen att behöva inspektera VVS och elarbeten, precis som en renovering av ett hus behöver inspekteras av säkerhetsskäl. Förutom alla delar som måste installeras om är dessa äldre husvagnar svåra att hitta orginalkomponenter till. Inte bara var dessa människor tvungna att betala för att kasta bort all smuts och förfall i sin husvagn, nu kommer de att behöva köpa delar och förnödenheter som bara passar.

4. De har lägre andrahandsvärde även efter reparationer

En annan anledning att undvika begagnade husvagnar är att de snabbt tappar värde och ju fler människor som äger en husvagn, desto lägre kommer värdet att gå. Även om du lägger mycket tid och pengar på att återställa en begagnad husvagn (som de som beskrivs ovan), kommer det att vara svårt att få tillbaka din investering i restaureringen. Slutsatsen är att de återställda funktionerna bara inte tillför ytterligare värde.

5. Lägg tiden på att campa istället

Slutligen, om du inte är en hantverkare vars hobby är restaurering och reparation, vill du antagligen hålla dig borta från för gamla husvagnar så att du kan njuta av camping och resa istället. Du vill sitta runt lägerelden och grilla korv och spendera din tid på att utforska naturen, inte ligga på ryggen under din husvagn och felsöka läckan i din svartvattentank eller kontrollera alla säkringar för att se varför varmvattenberedaren inte fungerar. Att spendera varje helg med felsökning och fixa system som går sönder kommer att ta bort det roliga från camping-upplevelsen och om det här är din första husvagn, kan det försudla dig på hela äventyret. Om du dock bestämmer dig för att köpa begagnade husvagnar, tänk på dessa 16 tips.

Ska du köpa begagnad husvagn? läs denna artikeln först.