förvara husbil

Förvara din husbil hemma: Komplett guide.

Din husbil får förmodligen mer användning under sommarhalvåret än under resten av året. Från sjöar till stränder och skogar till parker sicksackar du och det kan inte bli bättre.På ett ögonblick kommer tyvärr sommaren att sluta. Då, lika snabbt, kommer hösten att passera. Vad ska du göra med din husbil vid den tiden?Lyckliga få kan bo i klimat som gör att de kan köra sina husbilar året runt. När det gäller alla andra får vi inte den lyxen. Om du bor norröver som jag, måste jag påminna dig om att det snöade fram till april i år?Det är avgörande att ha en plan för hur du ska förvara din husbil tills den soliga våren återvänder. Många husbilsägare väljer att förvara sina på en camping eller förvaringsanläggning, men inte alla gör det. Du kanske har plats hemma och är inte intresserad av att ta din husbil till en förvaringsplats och ha den där över vintern.

Hur som helst, vad du behöver göra för att förbereda din husbil för förvaring tar vi upp i den här guiden. Vi ska gräva i alla aspekter av att förvara din husbil hemma, till kostnader, till underhåll och mer.Låt oss komma till det!

Varför ska du förvara din husbil hemma?

Fordonsförvaringsanläggningar är gjorda för att förvara många husbilar. Ditt hem? Inte så mycket. Varför skulle du vilja ha husbilen på din egen mark? Det finns några anledningar. Den första har att göra med kostnaderna. Det är den drivande faktorn för att fatta många beslut, inklusive var du ska förvara din husbil under lågsäsong. Om du placerar ditt fordon i en park eller anläggning kommer du att betala för det. Hur mycket, exakt? Enligt Storage.com kan du behöva hosta upp mellan 300 och 1000kr + per månad – för en utomhusanläggning. Ju större din husbil är, desto mer kostar det. Kom ihåg att det är för förvaring utomhus, inte inomhus. Om du vill ha din husbil inomhus kommer det att bli ännu dyrare. En inomhusanläggning som inte är uppvärmd kan debitera dig mellan 500 och 1250kr per månad. Om du vill ha ett uppvärmt inomhusutrymme, förbered dig på att betala stora pengar, mellan 1000 och 5000kr per månad. Ouch, eller hur?

En annan viktig anledning att överväga är den långvariga vården av fordonet. Inte alla husbilsägare har råd att betala mer än 1000 kr i månaden för att förvara sitt fordon säkert i en uppvärmd inomhusanläggning. Vad händer med den husbilen om den förvaras utomhus? Den står i kylan, utsatt för alla väderförhållanden. Om det snöar eller regnar tar din husbils exteriör tyngden av det. Visst, du kan komma ut till anläggningen med några månaders mellanrum och kontrollera din husbil, men det är på anläggningens villkor, inte dina. När din husbil är i ditt garage eller uppfart kan du städa den och sköta den så ofta du vill.

Frågorna du behöver ställa dig själv

Du har läst så här långt och du säljs på idén att förvara din husbil hemma under lågsäsong. Tyvärr är detta inte ett alternativ för alla. Innan du planerar att avbryta din förvaring på den lokala anläggningen måste du ställa dig själv följande frågor. 

1.Har jag plats med min husbil hemma?

Detta är den största och viktigaste frågan av alla. Bara du kan svara på den här, men det finns några riktlinjer. Om du har en husbil av klass A men ditt hus bara är ett envåningshus, ledsen. Chansen är stor att du inte kommer att ha tillräckligt med utrymme för att förvara ditt massiva fordon. Om det är en klass B eller klass C, är det en något mer genomförbar installation. Här är några siffror att tugga på. De flesta klass C husbilar är mellan 6 och 10 meter långa, medan många klass B är 5 till  7 meter. Om ditt fordon närmar sig 12 meter eller mer blir det svårare. 

2.Var kan jag ha husbilen på min tomt?

Därefter måste du bestämma var på din egendom din husbil ska stå. De flesta husbilsägare väljer en av två platser: uppfart eller garage. Om du har en större familj med några bilar kommer ingen annan att kunna använda uppfarten för vintern förutom dig. Din husbil tar sannolikt upp all tillgänglig plats. Även om det är klass B eller C är dessa fordon ibland större än de ser ut. Du kan då välja att parkera din husbil i garaget för vintern. Detta är det idealiska alternativet för husbilen. Med detta sagt måste du ha tillräckligt med utrymme för att installationen ska fungera. Du måste antagligen spendera timmar på att rensa garaget. Din husbil, särskilt om det är en klass A eller klass C, kommer att ta upp allt utrymme. 

3. Är det lagligt?

Det krävs inte bygglov för att i omedelbar närhet av ett en- och tvåbostadshus ställa upp högst två fritidsbåtar, husvagnar och/eller husbilar. Uppställningen får dock inte ske utan bygglov vid en särskilt värdefull byggnad eller inom ett särskilt värdefullt område eller om det finns en utökad lovplikt i detaljplan eller områdesbestämmelser. Uppställning av båtar, husvagnar och husbilar kan kräva bygglov eftersom det kan betraktas som ett upplag. Det krävs dock inte bygglov för säsongsförvaring av högst två fritidsbåtar, husvagnar eller husbilar i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus.

Att parkera din husbil

Nu är det dags att parkera din husbil. Du har redan beslutat om din uppfart eller ditt garage är mer lämpligt baserat på listan med frågor som jag gav ovan. Parkering är dock inte alltid enkel vid trånga utrymmen. Till exempel, om ditt garage eller uppfart är i en sluttning? Det är ganska vanligt att en uppfart har en viss typ av vinkling snarare än att den är rak. Detta kan vara problematiskt på flera sätt. För det första är det fråga om viktfördelning. Om din husbil är parkerad i en sluttning kan föremålen flyttas och vikten kan fördelas om till ett eller två hörn av fordonet. Detta kan skada axlarna och andra inre och yttre komponenter. Inte bara det, kylskåpet kan också få vissa skador. Om du har läst artikeln om felsökning av släp och husbilsskåp vet du att det är viktigt att du håller kylen i en jämn nivå. Annars kommer ammoniaksediment sannolikt att utvecklas. Detta inträffar när kylenheten och andra komponenter får flytande ammoniak där det inte borde vara. För mycket ammoniaksediment kan göra att kylskåpet fungerar dåligt och din mat kan ruttna snabbt. Du måste också använda hjulblock för att förhindra att din husbil rullar nerför din sluttande uppfart. Det är besvärande, så försök att undvika kullar, vinklar och backar om du kan. När du parkerar måste du också titta på ditt hems taklinje. Detta är särskilt nödvändigt om ditt garage ligger intill huset eller vid sidogården. Du kan klippa taklinjen och orsaka stora skador! Slutligen två förnuftiga tips: Först måste du parkera på ett sådant sätt att dina grannar kan se bortom din husbil. Om det hindrar deras syn kan de vara i fara när de kör eller går på gatan. För det andra, parkera inte någonstans nära trottoaren, det kan bli dyra böter.

Förberedelser inför vintern

Med din husbil på plats inför de långa vintermånaderna, återstår mer att göra. Det är viktigt att förbereda ditt fordon rätt så att du har en husbil som är redo att köra på våren. Följande steg kanske inte gäller för alla husbilar, men de flesta. Tips: skriv ut den här delen av artikeln och använda den som en checklista för ditt eget fordon.

Kranar, avlopp och pumpar:

  • Sköt om din vattenpump. Först vill du sätta på den. Se till att vattenpumpen är på när du börjar jobbet. Få åtkomst till kranarna, gå en i taget och vänd på både kall- och varmvattenventilerna. Du bör se frostskyddsmedel i systemet vid denna tidpunkt. 

  • Därefter vill du byta ut vatteninloppsskärmen och minska trycket på kranen och vattenpumpen. Stäng av vattenpumpen för att göra det. Se till att kranen är öppen. Trycket bör röra sig ur kranen genom stadens vatteninlopp. Ta bort inloppsskärmen om den inte redan är borttagen. Du behöver antagligen en skruvmejsel eller annat litet verktyg för att flytta ventilen över stadens vatteninloppsskärm. När du är klar byter du ut skärmen med en ny. 

  • Försegla varje kran över husbilen. Ja, badrummen och köket är uppenbara, men kolla ditt fordon för andra kranar du kan ha missat. 

  • Gå från ett avlopp till ett annat och lägg till frostskyddsmedel. Det rekommenderas att du tappar en kopp per avlopp. Detta förhindrar att alla avloppsrör fryser, även i kallare temperaturer. Flytta dig nu till dina svarta och gråvattentankar samt toaletten. Här vill du ha mer frostskyddsmedel än bara en kopp. Prova två eller tre koppar; om det inte räcker, lägg till mer. Ge toaletten några spolningar tills frostskyddsmedel börjar komma ut i vattnet. Det är så du vet att du har lagt i tillräckligt. 

  • Överväg att köpa ett bypass-kit för vattenvärmare. Annars kan frostskyddsmedel översvämma varmvattenberedaren. Det kan finnas mer frostskyddsmedel än vad du behöver, och det kommer inte att röra sig genom dina vattenlinjer som det borde. Det betyder att du slutar använda frostskyddsmedel i onödan, ibland upp till sex liter! 

  • Du kanske har litat på dina lågpunktsavloppsledningar, av vilka det finns två (en för kallt vatten och den andra för varmt vatten) för tömning av vatten. Dessa avloppsledningar, när de körs tillsammans med vattenpumpen, låter vattnet röra sig snabbare och mer effektivt. Du bör dock inte ha dessa på när vattenpumpen är avstängd för säsongen.

Värmare och tätningar:

  • Slå av alla elektriska värmeelement som ingår i din varmvattenberedare. Du behöver inte koppla ur dem i sig, se bara till att de inte används. Du kan ta in det elektriska värmeelementet och hålla det inkopplat under hela vintern (utanför ditt fordon) så att det är klart och fungerar. 
  • Nu kan du tömma varmvattenberedaren helt. Du bör stänga av värmaren och låta den va i flera timmar innan du börjar. Att röra vid det tidigare ökar risken för brännskador och andra skador. När varmvattenberedaren har svalnat, gå till tryckavlastningsventilen genom avtappningspluggen och släpp ut allt vattnet på det sättet.

  • Titta noga på alla tätningar inuti och utanför fordonet, särskilt de nära fönster och dörrar. Leta efter hål, sprickor eller tecken på skador. Du kan behöva lägga till ny tätning om du upptäcker några problemområden. Om du inte gör det ökar risken för att insekter, råttor och andra oönskade djur tar sig in i din husbil under vintern. Se till att taköppningarna är förseglade.

VVs interiörartiklar och el:

  • Inspektera luftkonditionering VVS-ventiler för läckage och andra tecken på förfall. Få dessa fixade innan du lämnar din husbil på vintern. 

  • Ta ut alla löstagbara möbler. Ta bort sängkläderna och lämna inga kläder, filtar, hattar eller andra plagg i fordonet. 

  • Se till att du kollar alla skåp, lådor och hyllor efter mat. Även om du har flaskor, konserver eller bearbetade livsmedel som inte ska gå ut på flera månader, lämna inte det. Skadedjur hittar det lätt och stannar ombord och förstör. Om du har en papperskorg i din husbil, töm den. 

  • Torka av alla skåp, kyl och frys, spishäll, mikrovågsugn och ugn. Eventuella smulor eller livsmedelsrester kommer också att vara som en magnet för skadedjur (ett enkelt sätt att få bort smulor och mindre skräp i din husbil är via en bärbar handdammsugare, se vilken damsugare som vi rekommenderar här)

  • Koppla ur kylen och frysen och låt dem torka ut. Båda ska nå rumstemperatur efter några timmar. Du kanske vill lägga lite bakpulver i kylen för lukten. 

  • Du kan och bör ta med dig dina propantankar och hålla dem fulla om du så föredrar. Du kan placera dem i garaget eller någon annanstans, men det rekommenderas inte att de är i din husbil hela vintern. 

  • Stäng av strömbrytaren. Om du har på landström, stäng av den också. Ta ut batterier från alla externa elektriska enheter, inklusive väckarklockor, rök- och kolmonoxiddetektorer, radioapparater och klockor. Ta med dig spelsystem, TV och annan dyr elektronik. Koppla ur batteriet och ta med det också.

Motor, däck och yttre delar:

  • Använd bränslestabilisator på din motor för att minska risken för överdriven kondens. Motorn på din husbil ska vara på och gå på tomgång när du gör det. Motorns värme kommer att skingra stabilisatorn i sin helhet.

  • Tillsätt frostskyddsmedel i vindrutespolaren.

  • Överväg utjämningsjack för däcken. Detta kommer att hindra dem från att få platta fläckar, vilket ger dig en obehaglig överraskning efter vintern.

Skadedjur:

Ingen plats är säker från insekter och skadedjur, speciellt om du vinterförvarar din husbil utomhus. Om du väljer en utomhusförvaringsanläggning eller ditt garage måste du vara förberedd när det gäller skadedjur. De kan komma in genom alla luckor i din husbil; det minsta hålet är allt som krävs. Det är därför det är så viktigt att försegla allt, som vi täckte tidigare. Kom också ihåg att rensa fordonet från alla spår av mat, inklusive omslag och annan förpackning. Annars luktar skadedjur och insekter till sig matrester och kommer springandes. Råttor och möss kan förstöra din husbils interiör. De tuggar upp möbler och klädsel, strimlar trådar med tänderna, förstör trä och andra hårda ytor och lämnar skräp och skit överallt.

Förvaring av batteri:

Det är nödvändigt att sköta om batteriet ordentligt. En del av det ansvaret innebär att ta ut batteriet under vintern. Om det är kvar i husbilen under lågsäsong är chansen hög att batteriet fryser. Du kommer då tillbaka till en husbil utan el. Det kan dock fortfarande hända även om du tar ut ditt husbilsbatteri. Hur? Allt beror på var du lämnar det under lågsäsong. Ett överhettat batteri är trots allt lika värdelöst som ett fruset. Istället är det bäst om du förvarar batteriet på en plats med milda temperaturer. Det bör vara ur solljus och placeras på plywood eller annan yta, inte rakt på golvet. Ladda det också när det blir 80 procent, så halvregelbundet.

Täck din husbil:

Om uppfarten är det enda stället som din husbil kommer att få plats, överväg verkligen att köpa ett skydd till ditt fordon. Detta förhindrar de flesta yttre skador av regn, vind och snö. Det kommer också att förhindra att solen skadar och missfärgar din husbil. Du får bättre temperaturkontroll med ett skydd. Husbilen kommer att bibehålla åtminstone lite värme med denna bonusisolering, även under vinterkylan. Husbilsskydd är inte insektsäkra eller möss-tåliga. Möss och råttor kan äta genom ditt skydd, särskilt om det är tyg. Att spraya medel över hela skyddet, bör avvärja dem.

 

Sammanfattning

Om du på allvar överväger att förvara din husbil hemma finns det många utmaningar och beslut som väntar. Om du kan göra det lagligt och förvara ditt fordon i ditt garage är det bäst. Du kan fortfarande ha din husbil på din uppfart, men då är den mer mottaglig för väderrelaterade skador. Medan du kan spara pengar och utföra mer underhåll genom att parkera din husbil hemma är det inte så enkelt. Du måste fortfarande förbereda fordonet. Förhoppningsvis hjälper den här guiden dig när du tänker på var du ska förvara din husbil under vintern och hur du ska förbereda.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *