6 vanliga (och dyra) husbils misstag.

Att köpa en husbil är tillräckligt stressande och då har du har inte ens börjat köra den. Lägg till körning, parkering, hel- eller deltidsboende och husbilsunderhåll till det så finns det mycket som kan gå fel. Var uppmärksam på och lär dig av dessa vanliga husbils-misstag.

1. Inte tillräckligt med research och kunskap. Du gör ett stort misstag om du inte gör tillräckligt med research om vilken husbil som är rätt för dig och din familj. Det finns så många tillverkare, modeller och storlekar att det kan få ditt huvud att snurra.

Ett impulsivt köp som inte uppfyller dina behov kommer att bli ett dyrt misstag i det långa loppet. Det kommer inte bara att kosta dig pengar att sälja en husbil och köpa en annan(läs om husbilars prisnedgång här), men det kommer också att kosta dig dyrbar tid och skapa frustration. När du väl har hittat rätt husbil för din familj, lär dig så mycket du kan om den innan du ger dig ut på en resa. Detta börjar vid köp. De flesta återförsäljare ger dig en omfattande genomgång. Det här är tiden att ställa ALLA frågor.

2. Köra på riskfyllda vägar utan körkunskap.

Du kan ha erfarenhet av att äga andra husbilar, men alla är olika och övning kommer att begränsa framtida misstag/olyckor. Vissa återförsäljare erbjuder kurser, särskilt om du köper en stor klass A husbil. Att köra eller dra en husbil skiljer sig från att köra bil. Tyngdpunkten är olika, svängradien är mycket bredare och höjden gör dig till ett rörligt mål för vindbyar. Utan övning och övervägande av dessa begränsningar kommer olyckor att inträffa vilket leder till stora kostnader och i vissa fall till och med dödsfall. Dra nytta av all hjälp som lämnas.

3. Backa utan hjälp.

Det är oundvikligt att alla tittar på dig varje gång du försöker komma tillbaka till en trång plats i en RV-park. Nu har situationen blivit ännu mer stressande och dina handflator svettas. Vi har alla varit där! Att backa kan ofta vara det mest kritiska momentet. Detta kan vara en anledning till varför så många husbilsparker försöker undvika trånga ställplatser. Det bästa sättet att undvika att åka i ett dike, slå i en annan husbil eller köra in i ett träd medan du backar är att öva, öva, öva. Om din återförsäljare inte erbjuder gratis utbildning, gå till en stor parkeringsplats med en vän för att öva på att backa. En bra säkerhetsåtgärd är att antingen använda en backkamera. Vissa campingar hjälper dig om det är trångt. Båda är idealiska för du har de flesta vinklar täckta och kan undvika en kollision. En vän borde prata med dig genom en trång backning antingen via telefon (ibland är mobiltäckningen obefintlig) eller en walkie-talkie. Att bestämma om verbala och hand-signaler i förväg kommer att minska stressen när man kommunicerar med en vän. Om din husvagn inte levererades med en backkamera kan vi rekommendera den här backkameran för en säkrare backning. Tålamod, djupa andetag och att ta din tid kommer att gå långt för att undvika skador. Dessa Pro-tips för bakning av en trailer ger expertråd med bra bilder på logistiken för säkerhetskopiering.

4. Överbelastning

Förutom att det kan leda till dryga böter kan det vara direkt farligt att överbelasta din husbil. Varje husbil oavsett storlek har en totalvikt som är tydligt markerad på en etikett på husbilen. Maxvikten är husbilens torrvikt plus eventuell last (mat, kläder, filtar, kajaker, människor och alla andra saker du lastar i din husbil). Allt kan lägga addera så snabbt och även den mest erfarne ägaren kan göra misstag här. Det är därför det är viktigt att få en tydlig bild av din fullastade vikt och det enda sättet att göra det är att få din husbil vägd i en godkänd skala. Du kan väga din husbil på ett antal platser i Sverige som du hittar på Trafikverkets webbsida. På grund av ett brett spektrum av felaktig tolkning av viktgränser, läs Husbil: Vikt – Vad gäller? för en bättre förståelse. 

5. Bortse, eller glömma din husbils höjd, bredd och längd

När du har lärt dig vikten för din husbil, memorera då dina höjd-, bredd- och längdgränsen. Att inte veta dessa siffror kan leda till dyra misstag eftersom du kan skada toppen av din husbil, AC-enheten, speglar, stötfångare och andra delar. När du reser, var uppmärksam på avståndsskyltarna för broar, tunnlar och drive-thrus med en baldakin. Avståndet under din husbil till marknivå är också viktigt att bekanta dig med. De har alla varierande spelrum och du kan fastna på en sten eller riva av en stötdämpare.

6. Inte kolla däcktryck och slitage innan körning.

En av de viktigaste delarna av din husbil att kontrollera regelbundet är däcken för tryck och slitage. De är den mest använda delen av din husbil när du rör dig på vägen och det sista du vill ska hända något med. Detta kan inte bara orsaka förseningar utan kan orsaka en allvarlig olycka. Vissa ägare behöver köpa ett däcktrycksövervakningssystem för ökad sinnesro. Dessa system varnar dig om trycket blir lågt före och medan du kör.