Får man bo i husbil på parkering?
Man får inte bo i sin husbil eller husvagn på en parkering om det inte finns skyltar som säger annat. Med bo menar vi att man är bofast på just den parkeringen över en längre period. Bo i sin husbil eller husvagn kan man gott göra på långtidscampingar eller ställplatser runt om i Sverige.
Jag vill tipsa om bilvärdering online. Du kan se hur mycket din bil är värd direkt, gratis såklart. Värdera din bil på värderabil.nu.
Får man övernatta med husbil på parkering?
Man får i regel övernatta/sova i sin husbil eller husvagn på en parkering. Vi har även här frågat olika kommuner och det viktiga är att man ser noga till p-skyltarna vad som gäller, framförallt är det många som missar tidsbegränsningarna på en parkering. En parkeringsplats med max 6 timmars parkering är svårt att övernatta på! Parkeringsplatser som endast är märkta med en P-skylt har en tidsbegränsning på 24 timmar (på vardagar, på helger får du stå till nästkommande vardag) vilket kan vara lätt att missa. Om man ska övernatta är det viktigt att hålla det rent omkring sig och inte ställa ut möbler eller annat. Det är med andra ord inga speciella regler överlag vad gäller husbil och husvagn om inte det finns skyltar som säger annat (exempelvis camping/övernattning förbjuden) vilket gör parkeringsplatser till en viktig del av fricampingen.
Vad gäller för fricamping?
Fricamping innebär att du campar utan användning av befintliga campingplatser, ställplatser eller andra typer av husbils-parker. Du campar alltså på vanliga vägar, parkeringar, skogsvägar eller inne i stan. För denna typen av (fri)camping gäller vissa nationella men även lokala regler och det hela kan kännas svårt att hålla koll på. Överlag gäller terrängkörningslagen, vilken förbjuder körning på barmark i terräng – Det kan alltså vara i skogen eller på en äng. Terrängkörningslagen innebär således att man måste hålla sig till vägar på något sätt, stora som små. Syftet med terrängkörningslagen är att skydda svensk natur och behålla ekosystemen med växter och djur intakta och ostörda. Om du fricampar eller bara vill ta en paus från körningen är det tillåtet att stanna bredvid vägar så länge detta görs på en säker plats, inte skadar naturen och inte utsätter dig eller någon annan för fara. För fricamping gäller förutom den nationella terrängkörningslagen även (ibland) lokala regler. Lokala regler skiftar från stad till stad och kommun till kommun. Vi har kontaktat många kommuner och frågat kring dessa lokala regler för fricamping och fått olika svar. De allra flesta har inga regler alls och vet knappt vad fricamping innebär, men en del har enstaka regler främst i stadskärnor och kring tätorter. Vill du veta mer om fricamping kan du läsa denna artikeln.
Camping eller ställplats: vad är skillnaden?
En camping är en plats generellt avsedd för längre perioder med nödvändigheter som toaletter, dushar, butik, reception osv. En ställplats är i grund och botten en bygglovspliktig parkering avsedd för husbilar. På ställplatser ingår det oftast inte någon toalett, dusch, reception osv, utan är helt enkelt en plats utan service där man kan övernatta med sin husbil i ett dygn eller mer. Ibland finns det dock el, vatten och andra förnödenheter till en extra kostnad. På ställplatser får du ofta stå både med husbil och husvagn men det kan även vara förbjudet med det ena eller det andra, det är upp till markägaren.
Vad gäller för husbil på camping?
Varje husbilscamping har en uppsättning regler antingen framträdande på ett skylt eller på sidorna i campingens broschyr. Camping regler skapas för att säkerställa säkerheten och tillfredsställelsen för alla husbilar medan de njuter av allt anläggningen har att erbjuda. I allmänhet inkluderar dessa riktlinjer inchecknings- / utcheckningsförfaranden, detaljer om husbilsplatser, hastighetsbegränsningsregler, skötsel och användning av faciliteter och granne etikett som tysta tider på kvällen. Det händer även att du kommer stöta på några ganska ovanliga och överraskande regler. Vissa kan verka meningslösa, överdrivna eller orättvisa, men det finns vanligtvis en grund för även de mest oväntade reglerna. Följande är en lista över dessa udda regler som jag har stött på och resonemanget bakom varje.
Vissa hundraser är ej tillåtna
En överraskande vanlig men ganska kontroversiell campingregel gäller tillåtelse av hundar baserat på ras. De utsatta renrasiga eller blandade raserna är vanligtvis rottweilers, dobermans, schäfer, mastiffs och huskies. Denna udda åtgärd antas av några anledningar, särskilt på grund av rasspecifik lagstiftning eller BSL. Dessa lagar begränsar eller förbjuder vissa hundraser att komma in på platser som företag eller samhällsevenemang. Är din hundras tillåten i parken?
Det finns dock husbilsparker och campingar som ligger utanför städer som fortfarande tillämpar rasbegränsningar. De tillåter inte hundar som uppvisar ”aggressivt beteende” och de kan ange viktgränser. Oavsett om det verkar rättvist eller inte, är mentaliteten att små hundar inte utgör ett hot eller mycket fysisk skada jämfört med muskulösa, större hundar. Om du har en hund som till och med liknar en av dessa nämnda raserna, är det bästa sättet att förbereda dig för din nästa camping vistelse att kontakta företaget och fråga om deras husdjurspolicy. Det har förekommit fall där hundar har tillåtits oavsett upplagda rasregler medan andra husbilar hittar helt enkelt en annan camping.
Förbud mot hundstängsel
I ett försök att låta hunden ströva utan koppel, kommer många husbilar och husvagnar att sätta upp ett bärbart hundstaket på sin plats. De flesta campingar har inga problem med denna installation, förutsatt att ägaren är ute med husdjuret och håller ett vakande öga. Andra parker skakar på fingret, särskilt efter att ha bevittnat tidigare gäster använda det på ett oansvarigt sätt.
Förbud mot att tvätta din husbil eller husvagn på campingen
Så bekvämt som det skulle vara att skrubba och skölja av din husbil eller husvagn medan du bor i den på en camping, anses denna praxis vara en överträdelse på många ställen. Att tvätta en husbil på plats innebär vanligtvis att du använder stora mängder vatten, lämnar ditt område lerigt och rörigt, förstör milhön och stänker på angränsande enheter. Istället för att helt avskräcka campare från att tvätta sina husbilar kan campingen ge en extra avgift för vattenanvändning. Det kan också finnas ett sekundärt alternativ att använda en mobiltjänst. Det externa företaget kommer till campingen för att städa husbilen för husbilens ägare. Husbilscampingar tillåter detta eftersom mobiltjänsten tillhandahåller egna verktyg och rengöringsmedel, inklusive sin egen bärbara vattenkälla, för att slutföra jobbet på ett snabbt och presentabelt sätt.
Betala för att hälsa på sina campingvänner
Vissa camping regler anger ett antal gäster som ska inkluderas i övernattning per vecka och månad. Övriga personer debiteras. Campingar och orter kan också ta betalt för besökare som kommer in under dagen, för att hälsa på vänner eller för att använda campingens bekvämligheter som poolen. En camping ägares ord:
”Extra gäster, även om de inte stannar över natten, blir extra kostnader när de använder förnödenheter och anläggningar. Dessutom måste campingplatser vara medvetna om deras tillåtna beläggning enligt lag och deras försäkring. ”
Ring eller kolla online vad som gäller
En tumregel är att alltid kontakta campingen eller läsa på online vad som gäller innan du besöker den så att inget oväntat dyker upp.