Normalpriser för nya husvagnar (med exempel)

Jag köpte nyligen en helt ny husvagn och gjorde massor av research för att hitta de bästa priserna. Helt nya husvagnar kostar betydligt mer än lätt begagnade husvagnar eftersom de har en drastisk prisnedgång. Eftersom husvagnar lätt kan gå sönder är det för många; värt att köpa nya så att de vet att allt kommer att fungera perfekt när den köps. 

Jag hittade ett brett utbud av priser, men i allmänhet är detta mina resultat. En ny husvagn kostar vanligtvis mellan 250 000 kr och 600 000 kr. En genomsnittlig 7 meters husvagn med anständig konstruktion kostar cirka 300 000 kr. Självklart beror priset på många olika faktorer – inte minst storleken och konstruktionskvaliteten, men också märken med mera. De tre bästsäljande husbilsmärkena i Sverige är 1. Kabe, 2. Adria, 3. Hobby.

Här är några exempel på priser för nya husvagnsmodeller och märken som jag såg. Dessa är inte listpriset, utan det pris som jag tror att du kan förvänta dig att få efter några förhandlingar. För mina tips om hur du får ett bra pris på en ny husvagn, läs den här artikeln!

Förhoppningsvis ger det dig en uppfattning om vad du kan få betala för en helt ny husvagn. Notera att det varierar kraftigt med vilka tillbehör och funktioner som ingår i priserna.

Glöm inte eventuella extra kostnader!

Som en som nyligen betalat för en ny husvagn kan jag säga att det kommer att bli många extra tillhörande kostnader. Här är några saker att tänka på:

  • Moms? ingår det eller blir det en extra kostnad.
  • Försäkring? (jag skrev en artikel om hur mycket det kostar att försäkra en husvagn).
  • Svartvatten dump slang, sladdar, etc (jag har en fullständig artikel här om alla saker jag var tvungen att köpa för att få min släpvagn att fungera efter att ha köpt en ny)
  • Två batterier (var noga med att kolla! MÅNGA husbilar innehåller inte batterier i försäljningspriset. Husbatterier kan kosta 1500 kr vardera eller mer!) 
  • Propan/gasoltankar (se till att de ingår och ta reda på om de kommer fyllda eller inte) 
  • Reservdäck (ingår ofta inte i försäljningen och du behöver absolut ha ett med dig) 
  • Generator (Vanligtvis mellan 10 000 och 25 000 kr).
  • Förvaring (Om din husvagn inte kan förvaras på din tomt, måste du betala för det på annat sätt. Detta kommer att skilja sig dramatiskt beroende på var du bor. (Jag betalar 1000kr per månad för täckt förvaring).

Varför skiljer sig priserna?

Som du kan se i exemplen ovan, är det en stor skillnad i kostnaden för husvagnar och vad som ingår – även om planlösningen och grundstorleken är desamma. Varför? Jag berättar en historia för att illustrera. Vår första natt i vår nya KABE classic 560 kom en gentleman fram och pratade med oss som campade i närheten. Det visar sig att vi båda hade köpt våra nya husvagnar dagen innan från samma återförsäljare, och vi var båda ute och campade för första gången i dem. Han köpte en billigare caraone 550-uk och vi köpte en dyrare KABE. Han hade betalat nästan hälften av vad vi gjorde, så jag var nyfiken på att se om han gillade det (om jag hade betalat för mycket!). Det var verkligen sorgligt. Han ångrade helt sitt köp och hade många problem med sin trailer den första natten. Kylskåpet var svårt att använda, handfatkranen läckte lite, osv. Det var hundra saker som bara inte fungerade lika bra som han hade hoppats. Det var inget som hade brutits, funktionerna var bara inte lika bra och han ångrade att han inte spenderade lite mer. Jag försöker INTE att skämma bort KABE. Vi har alla olika budgetar och om men om du har råd kommer du förmodligen att älska det! Alla släpvagnar som får din familj tillsammans på campingsemester är en bra husvagn, och det är vanligtvis det smarta beslutet att spara pengar. Hur som helst, den enda anledningen till att jag delar den här berättelsen är att priset på en resevagn vanligtvis finns i hundratals små saker och inte en enda stor sak. Det är kvaliteten på duschhuvudet, isoleringen som fönstren ger, att få LED-lampor istället för halogen, mer förvaring, ramlösa fönster, två batterier, större propanbehållare, en motoriserad markis, ett nöjescenter etc. Det är tusen små saker som specifikationerna för en husvagn inte riktigt visar. Så när du är ute efter en ny husvagn, se bara till att du läser massor av recensioner från FAKTISKA ÄGARE och leta efter de mindre uppenbara sakerna som förhindrar att du får underhållsproblem på vägen. Om din husvagn är huvudvärk att använda, kommer du att frestas att stanna hemma på fredagskvällen istället för att ta familjen på semester. Du behöver inte spendera en förmögenhet för att hitta en fin husvagn, men förhoppningsvis ger det dig en grund av saker att tänka på. Se bara till att kolla in mina 6 tips för att få en bra affär på en ny husvagn innan du köper den!