begagnad husvagn

6 smarta sätt att få ett bättre pris på en husvagn

Husvagnar säljs med mycket högre marginaler än vanliga fordon. Detta beror till stor del på det faktum att husvagn-försäljningspartier gör den stora majoriteten av sin försäljning under sommarmånaderna och ser mycket mindre efterfrågan under resten av året. Det stämmer åtminstone i land som faktiskt har en vinter. En husvagn (och husbil) är också en lyxartikel och ett stort ekonomiskt beslut, så de köps ofta av personer som kan betala mer. Jag spenderade faktiskt mindre på min nya bil än vad jag gjorde på min husbil som inte ens har en motor i den. Jag respekterar att husvagnförsäljningspartier måste försörja sig, men jag vill också få bästa möjliga affär. Här är några saker som har fungerat för mig eller som jag har hört fungerar bra för andra när man ska köpa begagnad husvagn. Innan du gör en stor investering och köper din egen husvagn/husbil kan det vara bra att hyra olika modeller och testa dig fram.

Bredda din sökning.

Att inte leta längre än dina lokala återförsäljare eller grannar är ett misstag om du är ute efter det bästa priset. Förmodligen finns det en billigare och bättre husvagn om du breddar ditt letande. Idag är det enkelt att bredda sitt letande tack vare alla internetbaserade marknadsplatser. Några av dem är: BlocketVfcprhusbilar och tumbo. Genom att gå in på flera olika marknadsplatser kan du se husvagnar i hela landet och enkelt jämföra priser på modeller du är ute efter. Det kan även vara billigare att köpa en husvagn utomlands, framförallt i Tyskland. Om du dock hittar en husvagn du gillar lokalt är det värt att googla på den modellen / namn för att hitta andra återförsäljare i andra delar av landet. Se vad deras listpriser är för att få en uppfattning om vilket pris din återförsäljare sätter på husvagnar i relation till andra. Det kan också vara bra att ringa direkt och få en uppfattning om priset är hugget i sten eller inte. Eller så kan du hoppa i bilen och åka iväg. Det kan faktiskt vara värt det, och vilket sätt roligt sätt att hitta din nästa husvagn! 

Leta efter lätt använda husvagnar.

Det genomsnittliga fritidsfordonet handlas med eller säljs vart tredje år. Detta beror till stor del på att människors behov förändras över tiden: ett till barn betyder att du behöver en till säng, barnen lämnar hemmet och mamma och pappa vill ha en klass C, människor kommer inte ut så ofta som de trodde att de skulle göra så de säljer etc. Detta innebär att det ofta finns en stor mängd begagnade husvagnar på marknaden av olika modeller. Innan du köper en ny husvagn, se åtminstone genom dina lokala återförsäljare, Craigslist och RVTrader.com för att se vilka alternativ som finns. När jag nyligen köpte en husvagn letade jag först efter nya husvagnar. Det här var ett misstag, för när jag sedan såg lättanvända husvagnar fortsatte jag bara att jämföra dem med de glänsande nya. Jag önskar att jag bara hade tittat på lättanvända släpvagnar de första veckorna för att se om något passade mina behov och såg snyggt ut. Jag kunde nog ha sparat en hel del pengar. Begagnade husvagnar försämras inte lika mycket som andra fritidsfordon, till exempel båtar och husbilar, så du kan ofta spara tiotusentals kronor genom att köpa en släpvagn som bara är 2 eller 3 år gammal och har sett liten nytta.

Gå inte på dina impulser.

Varje säljare vet att det första besöket är den bästa tiden att få någon att köpa, eftersom de kan arbeta med dina impulser. Deras mål är att matcha dig med en husvagn som gnistrar din smak och sedan känna att du behöver göra vad som krävs för att få den. Jag vill göra det uppenbart för säljaren direkt från början att jag besöker alla återförsäljare för att jämföra och prissätta. Detta hjälper säljare som är lite för ivriga att slappna av lite och sätter dig i en bättre förhandlingsposition när det är dags att prata pris. Detta är också viktigt eftersom du kan ändra dig när du tittar på fler och fler husbilar. Vid mitt senaste köp trodde jag först att jag ville ha en tältvagn och slutade med en större resesläp. Jag besökte många återförsäljare innan jag insåg att det jag först trodde jag ville ha kanske inte var det bästa.

Var uppmärksam på vad som ingår i köpet.

Priser på husvagnar är ofta mycket vilseledande. Anta att du ser en husvagn för 200 000 kr hos en återförsäljare och en husvagn för 220 000 kr hos en annan återförsäljare. Uppenbarligen skulle du tro att den för 200 000 kr är billigare, men det kanske inte är sant. Efter att ha besökt 10 återförsäljare under de senaste veckorna och bett många av dem att ge mig detaljerna, så vill jag nämna några tillägg och saker som kunde skilja hos återförsäljarna: beroende på dina preferenser. 

  • En återförsäljare erbjöd årlig vinterförvaring så länge jag äger husvagnen. Det skulle spara mig 1200 kr per år under många år. 

  • Du kanske också behöver köpa ett elverk/generator. Du bör budgetera mellan 10 – 25 tusen kronor för ett bra elverk/generator beroende på dina

  • Många släpvagnar kommer inte med saker som du säkert vill köpa direkt, till exempel ett reservdäck och lock för att montera på baksidan. 

  • Återförsäljardokument och titelavgifter läggs också till i priset. En doktorsavgift är vanligtvis 2000 och en titelavgift är vanligtvis under 500kr. 

  • Moms ingår inte i priset.  

  • Endast hälften av återförsäljarna inkluderade de två batterierna jag skulle behöva för min husvagn. Vissa kom med en och andra erbjöd inga batterier. 

  • De flesta återförsäljare som jag besökte inkluderade inte slangar för husvagnen, så jag måste köpa dem till en extra kostnad.

  • En återförsäljare hade en fraktavgift på 4000kr och en behandlingsavgift på 3000kr. 

  • En återförsäljare hade en förvaringsanläggning och erbjöd gratis förvaring i ett år. 

Leta olika märken.

Vissa husvagnar har ett extremt högt pris helt enkelt på grund av varumärket. Airstream husvagnar är ökända för detta bara på grund av sin stil och namn. Kolla in min artikel om genomsnittspriser för nya husvagnar för att få en uppfattning om den STORA prisvariationen mellan husvagnar av samma typ och storlek.

Hyr husvagn först.

Om du funderar på att köpa en husvagn eller husbil föreslår jag starkt att du hyr en först för att se till att det är en du verkligen kommer att älska. Husvagnar och husbilar kan vara mycket stora investeringar, och att köpa fel kan vara ett dyrt misstag. Därför är att hyra olika modeller ett fantastiskt sätt att ta dig fram i djungeln av husvagnsmodeller och hitta den som passar dig och ditt ändamål absolut bäst. Out2camp är ett utmärkt ställe för att hitta husvagnar och husbilar att hyra i ditt närområde.