Husvagnsförsäkring – Vad kostar det att försäkra en husvagn?

Det kan vara bra att veta vad som vanligtvis täcks av en husvagnsförsäkring, vilken som passar dig och hur mycket det kostar. Om du funderar på att försäkra din husvagn vill du förmodligen veta exakt vad din försäkring täcker. Stressen med att hamna i en trafikolycka eller att din släpvagn skadas av en regnig storm kan lindras av den sinnesro (och plånbok) som en husvagnsförsäkring kan ge. 

Även om det inte finns någon definitiv standard för hur en typisk husvagnsförsäkring ser ut, täcker de flesta husvagnsförsäkringar många risker som bilförsäkring gör. Detta inkluderar kollision, stöld, ansvars och rättskydd och möjligheten att lägga till ytterligare skydd för personliga föremål.

Låt oss ta en titt på några av de typer av försäkringar som finns tillgängliga för husvagnar, försäkringsbolag och de totala kostnaderna och fördelarna med att ha din husvagn försäkrad.

Typer av husvagnsförsäkringar

Det första du bör tänka på är att det inte finns något krav enligt svensk lag att ha en försäkring på släp eller husvagn. Skyddet täcks in av dragfordonets trafikförsäkring och man måste alltså inte ha husvagnen försäkrad. Vill man däremot ha skydd för brand, stöld och så vidare så måste man teckna en separat hel eller halvförsäkring på släpet/husvagnen. Ansvarsförsäkringen som täcker den ledande bilen, lastbilen eller SUV-en ska sträcka sig till den bogserade släpvagnen. Ansvarsförsäkring som tillhandahålls av din bilförsäkring täcker dock bara kostnaderna för skador du orsakar någon annan. Om din egendom också skadas, eller om personen som skadar din släpvagn är under- eller oförsäkrad, skyddas du inte av ansvarsförsäkring. Om detta skrämmer dig är du inte ensam. Efter att ha köpt/renoverat/reparerat din husvagn för att göra den resklar, är tanken på att slösa bort pengarna genom skador du inte har råd att reparera förödande. Tack och lov kan du skydda dina tillgångar genom att få en extra försäkring som är avsedd speciellt för din husvagn och dess unika behov. Att bestämma vilken typ av täckning du behöver är enklare när du förstår de olika typerna av försäkringar som finns och vad de är avsedda att skydda.

  • Brand: Om din husvagn brunnit eller fått skador på grund av brand eller skador på elektriska kablar efter en kortslutning så ersätter försäkringen dem.
  • Stöld: Försäkringen ersätter stöld, tillgrepp samt uppsåtlig skadegörelse i samband med dessa händelser.
  • Glas: Försäkringen ersätter vindrutor som har krossats eller spräcks på grund av t.ex. stenskott.
  • Ansvars och rättskydd: Om du hamnar i en tvist som gäller det försäkrade fordonet ersätter vi advokat- och rättegångskostnaderna. Försäkringen ersätter även skada som du kan bli skyldig att betala i din egenskap av ägare och brukare av husvagnen.
  • Semesteravbrott: Om både dragbil och husvagn är försäkrad hos Moderna Försäkringar ersätts semesteravbrott i samband med ersättningsbar skada på husvagnen om skadan medfört avbrott av påbörjad semesterresa. Ersättning lämnas med 300 kr/dygn i längst 25 dagar.
  • Vagnskada och skadegörelse: Ersätter skador på ditt eget fordon vid en trafikolycka även om det är du som orsakat trafikolyckan. Försäkringen ersätter även annan yttre olyckshändelse t.ex. dikeskörning och uppsåtlig skadegörelse av någon annan.

Moderna försäkringar

Saknar du försäkring och är intresserad av att enkelt försäkra din husvagn för ett rimligt pris? Isåfall vill vi rekommendera Moderna försäkringar. Vi har själva erfarenhet av deras husvagnsförsäkringar och är otroligt nöjda! Du kan få ett prisförslag helt gratis på din husvagnsförsäkring på deras hemsida.

Vad kostar husvagnsförsäkring?

En husvagnsförsäkring kostar vanligtvis 80-200 kronor per månad, eller 1000-2500 kronor per år. Kostnaden varierar beroende på typ av husvagn, ålder, din körhistorik samt hur ofta du reser. Det kostar till exempel oftast mer att försäkra en ny dyr husvagn jämfört med en äldre begagnad.

Det är generellt sett mycket billigare att försäkra en husvagn än en husbil. Kostnaden för att försäkra en husbil uppgår vanligtvis till 3000-6000 kronor per år, alltså drygt 3-4 gånger så mycket som en husvagnsförsäkring. Prisskillnaden i försäkring beror främst på att husbilar generellt sett har ett högre värde än husvagnar, samt att risken för olyckor är större då husbilar är ett fordon som körs istället för dras.

Många policys för resevagnar är så låga som ett par tusen kronor per år, men med maximalt försäkringsskydd kan det antalet öka dramatiskt. Skippa inte på den försäkring som du kan behöva bara för att spara ett par hundra. Det kan kosta dig mycket mer i tid, pengar och huvudvärk om du hamnar i en olycka, om din husvagn tar stor skada osv.  Kolla runt, fråga om rabatter och var inte rädd för att kolla in olika företag och deras kundnöjdhetsbetyg. Även om det är tilltalande att få information och registrera dig online kan det ibland hjälpa dig att få bästa täckning till ett bra pris om du pratar med en agent direkt. Du kan få ett prisförslag på just din husvagn här.

Fördelar med husvagnsförsäkring

Fördelarna med att ha en försäkring är otaliga, men vi listar bara några av dem åt dig. Genom att skydda din investering med försäkring kan du koppla av på vägen. Om en storm skadar en markis, vet du att den är täckt vilket gör det till ett mycket mindre problem och låter dig njuta av din semester utan stress. Försäkring av god kvalitet sparar också pengar. När du tittar på försäkringsnummer som självrisker och premier kan det vara svårt att se utdelningen när du bara koncentrerar dig på vad det kostar dig. Det är mycket lättare att se värdet när du jämför dessa självrisker och premier med kostnaden för att byta ut en markis eller en generator, för att inte tala om priset på att reparera kroppsskador, byta fönster och glas eller betala ur fickan för medicinska kostnader. En annan stor fördel med husvagnsförsäkring är att få njuta av bekvämligheten med att resa din väg, på dina villkor. Att ha din resevagn försäkrad innebär att du inte behöver oroa dig för att någon annans val på vägen påverkar dig negativt. Om en oförsäkrad bilist skadar din husvagn, inga bekymmer, du har det täckt. Vad sägs om att köra tillbaka från middagen till din campingplats för att upptäcka att din generator har stulits? Med rätt försäkring kommer inte ens det att försämra din semester.

Vad ska du som försäkringstagare tänka på?

Du måste ta hand om din husvagn så att skada så långt som möjligt förhindras. Har du inte gjort det kan din ersättning vid skada minskas eller helt falla bort. Till exempel bör du speciellt tänka på att föraren ska vara nykter, ha det körkort och den ålder som krävs och inte köra om fordonet har körförbud. Fordonet ska vara låst med godkänt dragskolås när den lämnas och nycklarna får inte förvaras i eller i närheten av fordonet. Tankar, ledningssystem inklusive slangar och slangklämmor samt tankanslutningar ska kontrolleras årligen med hänsyn till slitage och åldersförändringar.

Tillägg?

Olika försäkringsbolag har olika typer av försäkringar och olika val och tillägg som kan göras, det är värt att tänka på: Ersättningskostnad – Du har valet att få hela ersättningskostnaden, eller bara det verkliga värdet på husvagnen. Enligt min mening är det värt att betala för att få full ersättningskostnad, så om du förstör din husvagn om 3 år framöver får du en ny istället för värdet på din avskrivna husvagn. Kroppsskada – Jag tyckte att detta faktiskt var väldigt billigt att lägga till min i min försäkring för att få 500 000 kronor i täckning, så jag lade till den. Vägassistans – Den här är upp till dig. För mig var offerten för vägassistans cirka 250 kronor mer per år. Täckning för personliga effekter – Jag tycker att den här är oerhört viktig. Generatorer är dyra och de blir ofta stulna. Täck dina personliga saker.