Solpaneler för din husbil/husvagn. Hur mycket ström kan det generera?

Om du har undrat om det är möjligt för dig att driva din luftkonditionering med solenergi, har jag undrat samma sak. Lyckligtvis har jag hittat svaret och kan dela det med dig. Kan solpaneler driva en husbils-luftkonditioneringsenhet? Även om det är tekniskt möjligt att driva en husbils-luftkonditionering med solpaneler skulle det krävas en stor mängd solpaneler och uppgradering till det elektriska systemet för att generera tillräckligt med ström. Sätt till praktiken kommer de allra flesta husbils-ägarna aldrig att kunna ställa in sin husbil på ett sätt som gör att solenergi kan driva en luftkonditionering eller liknande.

Det finns mycket arbete bakom möjligheten att använda solpaneler som din ström-källa. Det är möjligt men inte enkelt. För att hjälpa dig att förstå kommer jag att diskutera några av de tekniska aspekterna om hur detta fungerar.

solpanel husbil
solpaneler

Hur solpaneler fungerar för din husbil

Att använda solpaneler som strömkälla för din husbil är mer komplicerat än du kanske tror. Det finns många steg strömmen måste gå igenom innan den är effektiv. Stegen som tas från början till slut är som följer:

  1. Solpaneler. Den främsta källan till ström är solpanelerna. Solpanelerna fungerar genom att låta partiklar av ljus frigöra elektroner från atomer, vilket ger flöde för el. 

  2. Batterierna. Den energin överförs till batteribanken. I batteribanken levereras varje bit av ström. 

  3. 12-volts DV-sida på husbilens elektriska panel. Batterierna överförs direkt till husbils-sidan på husbilen (det finns en DC- och AC-sida). 

  4. Omformare. Batteriet levererar också direkt ström till en växelriktare. Omformaren tar emot 12 volt DV-elektricitet från batteriet. Omformaren överför denna energi till växelström. 

  5. AC Sidopanel. Efter att växelriktaren överfört energin till växelströmssidan på husbilen, förses AC-sidan med el.

Detta är en lång process för att nå det slutliga resultatet av ström, men det fungerar. Genom att låta solpanelerna leverera energi till batterierna. Alla funktioner i ett vanligt husbils-matningssystem är möjliga. När det gäller batterierna är alla problem med strömförsörjning möjliga. Problemet kommer dock när vi vänder oss till problemet med storlek.

Storleksanpassning

Storleksanpassning är den viktigaste faktorn för hur din solenergi kommer att fungera för din husbil/husvagn. De tre komponenterna som kräver storleksanpassning är solpaneler, batteribank och din växelriktare.

1. Solpanelsmatris. Om du har för avsikt att driva din luftkonditionering i fem timmar per dag kommer din luftkonditionering att behöva 750 Ah per dag från batterierna.
Obs: Denna uppskattning inkluderar inte andra apparater som kräver ström. Dessa siffror tar endast hänsyn till den energi som behövs för luftkonditionering.

För att möta detta behov skulle solpanelerna behöva generera 107 ampere 7 timmar varje dag (detta är om det är en klar, solig dag. Mer behövs med fler moln). Så för att driva en 13 500 BTU-luftkonditionering är 1500 watt solpaneler det minsta som krävs.

2. Batteribank. Med en luftkonditionering som tar 150 ampere skulle 150 Ah behövas för extra saker varje timme som luftkonditioneringen används utan att solen skiner. Batteribanken måste ha betydligt större kapacitet utan solsken. I stället för att ha minst 300 Ah skulle det då behövas minst 700 Ah. Detta gör att batteriet kan hålla under natten och molnigt väder.

3. Omformare. Omformaren måste vara extremt stor. För en 13 500 BTU-luftkonditionering är starteffekten 2800 – 3000 W. Obs! Det är inte bra att maximera din växelriktare. För att ge mer utrymme skulle det vara bättre att kräva 3500-4000 W. Det kan vara ett bra alternativ att köpa en mjukstart. Detta gör att du kan ha en mindre växelriktare för att leverera ström till din husbils luftkonditionering. Alla dessa tre saker måste vara extremt stora. Det skulle inte vara enkelt att leverera så mycket energi som krävs. För att göra detta måste din batteribank, omformare och solpanel vara större än genomsnittet. Här hittar du en bra solpanel för din husbil eller husvagn på kjell & company.

Fördelar och nackdelar med solpaneler

Om du letar efter solpaneler för din husbil är du förmodligen ganska bekant med solenergi överlag. De flesta människor känner till fördelarna med solenergi. Men vissa kanske inte inser nackdelarna som är förknippade med dem. Några fördelar med att använda solenergi:

  • Förnybar energikälla. Solenergi är 100% förnybar. Så länge solen är närvarande är solenergi möjlig och kan användas i alla delar av världen. 
  • Minskar kostnaden för el. Energibehovet tas hand om med solenergi och därför är du inte skyldig att betala för el. 
  • Olika applikationer. Solenergi kan användas för en mängd olika saker. Det är möjligt att använda den för alla elektriska ändamål. Det kan också användas för att värma upp. 
  • Låga kostnader för underhåll. Solpaneler kräver inte att du underhåller dem mycket. Rengöring ett par gånger om året räcker.

Nackdelar med solpaneler:

  • Kostnaden. För att köpa solpaneler är det initiala priset mycket högt. Du måste också betala för växelriktaren, batterier, ledningar och installation. 
  • Väderberoende. Om du kommer från en plats som jag, där det alltid är molnigt och regnigt, är solenergi inte särskilt tillförlitlig. 
  • Förvaring är dyrt. Batterier kan laddas hela dagen så att energin kan användas under natten. Antingen används solenergin direkt eller så lagras den. 
  • Kräver mycket utrymme. Med höga elbehov har du höga solpanelbehov för att tillhandahålla så mycket solljus som möjligt. Solpaneler är ofta stora och kräver mycket utrymme.

Andra energikällor till din husbil/husvagn

Ifall du inte är övertygad om att använda solpaneler till din husbil finns det andra alternativ för ditt energibehov. De vanligaste kraftkällorna för din husbil är: Generator. När en generator är igång kan den producera cirka 180 ampere. Om det är för ett litet fordon kan det bara ha 40 ampere. Landström går på 120 volt jämfört med ditt batteri vid 12 volt. Generator. Generatorn är en enkel lösning för strömförsörjning. Med en omkopplare kan en generator användas för dina strömförsörjningsbehov.

Energibehov för luftkonditionering

Hur många watt krävs för att ha igång en husbils-luftkonditionering? För en 7.000 BTU luftkonditionering krävs 1700 watt för start och 600 gång. För en 10.000 BTU luftkonditionering krävs 2000 watt för att starta och 700 när den är igång. För en 15.000 BTU luftkonditionering krävs 3500 watt för start och 1 500 gång. Kan du köra din luftkonditionering från solpaneler? Du kan driva din luftkonditionering med solpaneler. Det kommer dock att kräva mycket energi. Vissa luftkonditioneringsapparater behöver 2,5 kW. Så, ditt solpanelsystem skulle behöva ha minst 3 kW för att driva luftkonditioneringen. Hur beräknar jag solenergibehovet? För att hitta dina solenergibehov måste du först hitta ditt systemstorleksnummer (beräknat i kW). När du vet detta, följ dessa steg: Multiplicera antalet med 1000 (det finns 1,00 watt i 1 kW). Bestäm watt för solpanelerna du funderar på. Dela nummer 1 och 2.